Hirdetés

GeForce 8800-asok különleges hűtővel

Az NVIDIA partnerei az új GeForce 8800 GTS és GTX kártyákat készen veszik át, így a forgalomba hozott hardverben nincs különbség, az eltérések a mellékelt szoftvercsomagban és persze a hűtőbordára ragasztott matricákban mutatkoznak meg. A kaliforniaiak még az órajelek megváltoztatásától is eltanácsolták partnereiket, ezért – egyelőre – a referenciának megfelelően hajtott grafikus kártyák piacra kerüléséről szólnak a hírek, s minthogy a G80-as chiphez társított hűtő is megfelelően hatékonynak és halknak bizonyult, ezt sem nagyon módosítják a gyártók.

Vannak persze cégek, melyek éppen arra alapozzák hírnevüket, hogy az átlagnál gyorsabb és valamilyen szempontból jobb termékeket készítenek, így nem meglepő, hogy a jelen helyzetben is kezdenek szivárogni a mezőnyből így vagy úgy kitűnni szándékozó modellek.

A Sparkle külön márkanéven forgalmazza elit videokártyáit, a Geforce 8800 GTS és 8800 GTX így Calibre P880, illetve Calibre P880+ néven is megjelenik. A módosítást itt a MACS Technology által készített hűtő jelenti, mely korábban már felbukkant például a GeCube Radeon X1950 Próján is. A grafikus processzorra ennél a megoldásnál egy Peltier-elem illeszkedik, mely termoelektromos úton vonja el a hőt a lapkáról. A Peltier-elem hűtéséről aztán egy termetes, két 80 mm-es ventilátorral és négy hővezető csővel kiegészített bordázat gondoskodik. A Sparkle adatai szerint a megoldás 60 fokon tartja a GPU-t ott, ahol az a normál hűtővel már 80 fokos lenne, és 29 dB zajt okoz a másik 42 dB-es zajszintjével szemben.

A vízhűtéses modellek első két példánya a BFG és a Galaxy műhelyéből érkezik. A BFG 8800 GTX 768 MB kártyára szerelt hűtőblokk 1/4, 3/8, vagy 1/2 colos csövekkel használható, és a GPU környezetében található komponenseket (memóriachipek, RAMDAC) is hűti. A Galaxy a jelek szerint még tovább megy, amikor a Zalman Reserator 2 vízhűtőrendszert párosítja a GeForce 8800 GTX-szel. A termék részletes bemutatására egyelőre nem került sor, így nem ismert a csomag ára sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés