Hirdetés

Jön a DirectX 10-kompatibilis Intel G35 chipset

Az Intel minden külön bejelentés nélkül közzétette weboldalán a Bearlake kódnéven emlegetett, hivatalosan Intel 3 Series nevű chipsetcsalád újabb tagjának specifikációit. A fogyasztói piacra szánt lapkakészletek közül a P35 és az integrált grafikus maggal ellátott G33 már tavasz vége óta megtalálható számos alaplapon, most a fejlettebb grafikus vezérlőt tartalmazó G35 folytatja a sort, de a gyártók már javában készülnek a csúcsrendszerekbe szánt, X38 chipsetes alaplapok bemutatására is.

A G35 lapkakészlet, akárcsak a Bearlake széria többi típusa, a 800, 1066 és 1333 MHz-es rendszerbuszsebességeket támogatja, és együtt fog működni a később megjelenő, 45 nm-es csíkszélességű processzorokkal (Wolfdale, Yorkfield) is.

A 82G35 jelű északi híd fő újdonsága a Graphics Media Accelerator X3500 videovezérlő. Míg a G33 GMA 3100-as grafikus magja a DirectX 9.0 (SM2.0) és OpenGL 1.4 + Extensions szabványokkal kompatibilis, addig a GMA X3500 már támogatja a DirectX 10-et (SM4.0) és az OpenGL 2.0-t. A 400 MHz-en futó integrált grafikus processzor a Clear Video Technology révén videolejátszás során is gondoskodik a jó képminőségről, és bizonyos keretek között a CPU-t is tehermentesíti. Normál és nagy (max. 1080p) felbontású MPEG-2 és WMV9/VC-1 videók dekódolását hardveresen segíti. Az erőforrásigényesebb H.264 tömörítést alkalmazó videók is lejátszhatók 720p, illetve 1080i felbontásig, de semmi nem utal arra, hogy ezt is hardveresen gyorsítaná az IGP. Analóg kijelzők meghajtásához egy 350 MHz-es RAMDAC került a chipbe. Az eredeti tervek szerint a DVI és HDMI vezérlőt is beépítették volna, de végül maradt a két SDVO port, vagyis bár a DVI- és HDMI-támogatás szerepel az adatlapon, digitális kijelzők vezérléséhez egy külső chipre vagy kártyára van szükség.

A G35 más tekintetben is eltér az előzetes specifikációktól. A P35-tel és a G33-mal ellentétben nem kezeli a DDR3-as memóriamodulokat, csupán egy DDR2-800-as memóriavezérlőt tartalmaz. Az északi híd PCI Express x16 interfészét kipipálhatjuk, a hozzá kapcsolódó déli híd azonban megint meglepetést okoz: az Intel nem az aktuális ICH9 lapkákat társítja mellé, hanem az előző generációt képviselő ICH8, ICH8R vagy ICH8DH chipeket. Persze nem biztos, hogy ez komoly érvágás, de hiányzik két USB 2.0 port, az Intel Turbo Memory támogatása, valamint a SATA vezérlő Command Based Port Multiplier funkciója. Az ICH8 családnál is megvan ugyanakkor hat PCI Express sáv, egy Gigabit Ethernet interfész, HD audiovezérlő és hat Serial ATA port.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés