Bejelentette G35 chipsetes alaplapjait az Asus

Az Asus bejelentette első Intel G35 chipsetre épülő alaplapjait, a microATX méretű P5E-VM HDMI, illetve az ATX-es P5E-V HDMI modellt. Mindkettő maximum 1333 MHz-es rendszerbuszon keresztül kommunikál a processzorral, mely kikerülhet a Penryn kódnevű, 45 nm-es csíkszélességgel készülő famíliából is. A négy memórialjzatba DDR2-800 sebességű modulok illeszthetők, az integrált grafikus mag innen foglalhat magának legfeljebb 384 MB tárterületet.

A lapok fő újdonsága természetesen az Intel GMA X3500-as grafikus vezérlő, melyhez D-Sub és HDCP-kompatibilis HDMI kimenet tartozik (utóbbira adapterrel DVI kábel is csatlakoztatható). A munkaterületet két monitorra is ki lehet terjeszteni, azt viszont a gyártó csak a nagyobbik lap esetében említi, hogy plusz videokártyával már a négymonitoros üzemmód is támogatott. A GMA X3500 HD videók lejátszásával 1080p felbontásig birkózik meg, MPEG-2 és WMV9/VC-1 tömörítésű anyagok dekódolását hardveresen segíti.

A bővítési lehetőségek természetesen eltérőek a méretkülönbségből adódóan. A kisebbik lapra egy PCI Express x16, két PCI Express x1 és egy PCI foglalat kerül, míg a P5E-V HDMI-n két PCI Express x16 található (CrossFire-támogatással), PCIe x1-ből csak egy, PCI csatolóból három került erre a típusra. Az Asus az ICH9R déli hidat alkalmazza mindkét modellen, így a hat SATA-300 portra kötött merevlemezek RAID 0, 1, 1+0 és 5 üzemmódokban is használhatók. A chipsetből hiányzó IDE-vezérlőt egy JMicron chip helyettesíti, mely egy csatornán két eszközt tud meghajtani. Az alaplapok egy Gigabit Ethernet és két FireWire interfésszel szolgálnak, nyolccsatornás hangról Realtek ALC883 kodek gondoskodik. Az analóg kimenetek mellé a külső csatlakozópanelen koaxiális SPDIF kimenet társul. Az új alaplapokat az Asus számos egyedi funkcióval egészíti ki, a túlhajtásban érdekeltek pedig a Precision Tweaker 2-nek örülhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés