Hirdetés

Jöhet az 1 GB-os GeForce GTX 650 Ti Boost is?

A tegnapi napon elstartolt GeForce GTX 650 Ti Boost nevű kártya jelenleg csak 2 GB-os változatban kapható, amiért 169 dollárt kell otthagyni a kasszánál. Az NVIDIA azonban nem veti meg az 1 GB-os verzió ötletét sem, amit a gyártók bármikor bevethetnek 149 dolláros árazás mellett, ezzel ez a modell lenne a Radeon HD 7790 közvetlen ellenfele.

Az aktuális GeForce GTX 650 Ti Boost felhozatalt figyelembe véve a partnerek az 1 GB-os modell ötletét egyelőre elvetik, és kétséges, hogy később lesz ilyen megoldás. Technikai akadálya ennek ugyan nincs, de az új fejlesztés flexibilis memóriavezérlése miatt alaposan meg kell gondolni a memóriakonfigurációt, mivel 1 GB memóriával csak 768 MB lenne elérhető a teljes memória-sávszélesség mellett, míg a maradék 256 MB hozzáférhetősége csak az elméleti tempó harmadával lehetséges. Tekintve a mai programok memóriaigényét, igen nagy a valószínűsége, hogy 768 MB elsődlegesen címezhető memória nem lenne elég, így a flexibilis memóriavezérlés ennyi memória mellett esetenként komolyabban rontaná a teljesítményt.

1 GB VRAM-mal is jöhet?
1 GB VRAM-mal is jöhet?

Érdekes opció lehet a gyártók számára az 1,5 GB memóriával felszerelt GeForce GTX 650 Ti Boost, ami 192 bites busszal már nem használná a flexibilis memóriavezérlést, így annak hátrányaitól is mentesülne. Sajnos azonban az utóbbi években kiderült, hogy az árra érzékeny vásárlók számára a másfél gigabájt nem cseng túl jól, pedig igazából nincs semmi gond velük, sőt, a három 64 bites memóriacsatornához pont ez a kialakítás illik, ami nyilván nehéz elmagyarázni a felhasználók jelentős részének, így a gyártók inkább az igényekhez igazodnak.

Előzmények

Hirdetés