Hirdetés

Jelentősen meghízik a Blu-ray

A Blu-ray formátum fejlesztéséért felelős BDA (Blu-ray Disc Association) még április elején jelentette be a BDXL specifikációit, ám most a szabványtervezett véglegesítése is megtörtént. A BDXL lemezek a 100 és a 128 GB-os kapacitást is elérhetik, így több mint dupla annyi tárhelyet kínálnak a jelenlegi 50 GB-os maximális mérethez viszonyítva.

A BDXL formátum egyszer írható formában 100 vagy 128 GB-os lemezeket tesz lehetővé, míg a többször írható médiumok esetén be kell érni a kisebb tárhellyel. Az adathordozók rendre három vagy négy réteget használnak, így 25 vagy 33,4 GB lehet a rétegenkénti kapacitás. A szabvány elsősorban professzionális felhasználásra készült, vagyis az olyan ipari területeken lehet hasznukat venni, ahol nagy mennyiségű adatot kell lementeni.

Az új formátum a jelenlegi technológia kiterjesztésére épül, ami lehetővé teszi, hogy a később megjelenő BDXL lemezekkel kompatibilis lejátszók, kezeljék a jelenleg kapható Blu-ray médiákat. A kereskedelmi forgalmazás lehetősége egyébként még nem merült fel, így a specifikációk véglegesítése csak az érdeklődő cégek számára lehet fontos.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés