Hirdetés

Apró és cserélhető adattároló szabványt publikált a JEDEC

Az XFMD jelentős előrelépés lehet az ultramobil és az IoT eszközök piacán.

Az adattárolás tekintetében már ma is több alternatíva létezik a gyártók előtt, de mindegyiknek van valami hiányossága. Ha cserélhető megoldás kell, akkor el kell viselni az M.2 formátum kiterjedését, amelyből még a 2230-as variáns sem tekinthető apróságnak, és ha ez túl nagy, akkor marad a forrasztás egy UFS szabványnak megfelelő opcióval.

Az ultramobil és az IoT eszközök piacán az ideális alternatíva az lenne, ha igen kis méretek mellett lehetne cserélni magát az adattárolót, és pont ilyen igényekhez készült a JEDEC új, JESD233-as jelölésű XFMD (XFM Embedded and Removable Memory Device ) szabványa. Ezzel PCI Express interfészen keresztül kínálhatók NVMe protokollnak megfelelő, 18 x 14 x 1,4 mm-es kiterjedésű implementációk.

Az egész koncepció alapja egy kisebb foglalat, amelyen keresztül könnyen cserélhető maga az adattároló, ráadásul a szabvány támogatja a PCI Express 4.0-t, egy és két sáv kihasználásának lehetőségével.

Az XFMD számos helyen bevethető, ahol a kis méret mellett számít a cserélhető dizájn. Persze az UFS-t nem feltétlenül fogja minden területen kiváltani, mert a PCI Express interfész több energiát igényel, mint az UFS által használt MIPI-féle M-PHY, de az XFMD használata mellett az utóbbihoz szükséges vezérlőt nem is kell beépíteni a rendszerchipbe. Pro és kontra érvek tehát most is maradtak, viszont az XFMD tökéletes arany középútnak tekinthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés