Hirdetés

Javított Taisol P4 hűtő heatpipe-pal

A korábban már ismertetett CMK 702 típusjelzésű hűtővel mutatta be a Taisol formabontó ötleteket hasznosító cooler sorozatát. Ennek a sorozatnak a Pentium 4-es processzorokra tervezett darabját vizsgáljuk meg. A heatpipe felhasználása nem újkeletű dolog, a Taisol mégis szokatlan módon alkalmazta, hiszen a ventilátor a foglalat körüli levegőt fújja felfelé a hőcsövekkel fűtött alu bordákon át. Az ötlet érdekes, és elméletileg jó kellene, hogy legyen, de az Athlon-okra tervezett hűtőt a kivitelezés silány minősége erősen visszafogta, a leszorítókapocs miatt pedig eleve halálra volt ítélve. Pár oldalon megkísérelték letesztelni a prototípust, de mindegyik kísérlet a CPU halálával zárult, köszönhetően az ügyetlen, de bivalyerős leszorítókapocsnak.

Taisol Taisol

Sokat javítottak a kivitelezésen azóta, a koncepción pedig egyetlen, de nagyon lényeges változtatást eszközöltek. A talp hihetetlenül igénytelen, integrált vörösréz betétjét kihagyták, helyette egy gondosan megmunkált, de még mindig csavarozott alumíniumdarab állt munkába. A leszorítókapocs is megváltozott, de ez a P4 platformra mindenképpen szükséges volt. A nagyobb tömegű, pl. Swiftech hűtőknél alkalmazott csavaros megoldást alkalmazták, itt nem a tömeg, hanem a nagy kiterjedés miatt. A tesztelők véleménye szerint igen jó a leszorítómechanizmus, viszonylag könnyen is szerelhető, viszont az alaplap kiszerelése elkerülhetetlen.

Taisol Taisol

Nem dolgoztak hiába a Taisol mérnökei, a borda most már hozza a tőle elvárt teljesítményt. A tesztkonfigban egy 2.4 GHz-es P4 dolgozott, az összehasonlítást a sok site által etalonnak tekintett gyári P4 borda, és a Thermaltake Dragon 478 segítségével végezték. A Taisol mindkét bordát jelentősen túlteljesítette: gyári bordánál 9-11 Celsius fokkal hűtötte jobban a procit, míg a Thermaltake formatervezett coolerét 4-5° Celsius-szal verte. Biztos befutó lenne Magyarországon is, hiszen 41.3 dB-es zajszintje viszonylag halk működést tesz lehetővé, a $33-os (kb. 8500 Ft) ára pedig kimondottan kedvező a kitűnő hűtőteljesítmény, és a nem mindennapi design figyelembevételével!

Taisol

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés