Hirdetés

Japán élre tört a szuperszámítógépek versenyében

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát. Az elmúlt félévhez képest egy komolyabb változásról lehet beszámolni, ami ráadásul pont az első helyen történt. A korábbi világelsőnek számító Tianhe-1A már csak a második helyre volt jó, és a trónt a Kobe városában található, RIKEN tudományos intézetben üzemelő K Computer nevű nagyvas követelte magának – felhozva ezzel Japánt az első helyre.

SPARC64 VIIIfx, avagy a K Computer alapja
SPARC64 VIIIfx, avagy a K Computer alapja [+]

Az új masinát a Fujitsu építette, és külön érdekessége, hogy nem használ grafikus processzort a feladatok gyorsabb feldolgozásához, azaz csak központi processzor található a gépezetben. A rendszer 68 544 darab SPARC64 VIIIfx lapkát alkalmaz, melyek nyolc processzormagot tartalmaznak 5 MB-os megosztott másodlagos gyorsítótár mellett. Egy 2 GHz-es órajelen üzemelő lapka elméletben 128 GFLOPS-os tempóra képes, így a K Computer elméleti számítási teljesítménye meghaladja a 8 PFLOPS-ot is, jelentősen túlteljesítve a korábbi csúcstartót. Persze a félelmetes erőnek és a cGPU-k mellőzésének ára is van, ugyanis a K Computer majdnem 10 megawattot fogyaszt, ami szintén új rekordnak számít a top500.org listáján.

Az élmezőnyből továbbra is kiemelkedik a Tokiói Műszaki Egyetemen található TSUBAME 2.0, mely rendkívül hatékony rendszer az 1,4 megawattos fogyasztásához társuló 1,19 PFLOPS-os Linpack teljesítményével. Japán tehát több szempontból is jó helyen áll a versenyben, és Kína sem szomorkodhat. Az Egyesült Államok legerősebb gépének továbbra is az Oak Ridge National Laboratory központjában található Jaguar számít, ami a legújabb listán a bronzéremre volt elég. A Cray azonban újra a csúcsra szeretne törni, amihez a megfelelő alapot a nemrég bejelentett XK6 biztosíthatja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés