Hirdetés

Közszemlén az ASUS x Neon Genesis Evangelion házasság egyelőre végső felvonása

Egy VGA, egy kompakt vízhűtés, egy router és egy M.2-es SSD ház (meg némi ruházat) zárja az EVA Edition família felhozatalát.

Május eleje óta folyamatosan színpadra tessékeltük az ASUS legfrissebb, EVA Edition termékcsaládba tartozó hardvereit, amelyek a kultikus státuszú Neon Genesis Evangelion franchise égisze alatt születtek. Elérkeztünk az utolsó (pillanatnyilag legalábbis) adaghoz, és a sort egy videokártyával nyitjuk, de nem az első hírünkben szereplő GeForce RTX 3090-esről van szó, hanem egy kicsit alacsonyabb teljesítményű jószágról; bemutatkozik a ROG Strix GeForce RTX 3080 OC EVA Edition.

A 318,5 mm hosszúságú, 2,9 slotos grafikus vezérlő egyedi tervezésű nyomtatott áramköri lapján lévő komponensekre egy háromventilátoros, hővezető csöves hűtés telepedett, ami az előző generációhoz képest egy kis finomhangoláson esett át. Konkrétabban fogalmazva a középső légkavaró lapátjainak számát 13-ra, a szélsőkét 11-re növelték, s míg az előbbinek teljes magasságú gyűrűje van a nagyobb statikus nyomás elérésének érdekében, addig az utóbbiak vékonyított gyűrűje több levegő beszívását teszi lehetővé oldalról, s ezáltal a lamellák között jobb légáramlásra számíthatunk.


[+]

A GPU órajeleit kellemes mértékben megemelték, ugyanis az 1710 MHz-es referencia GPU Boost frekvencia helyett 1860 MHz-es Gaming, illetve 1890 MHz-es OC mód lesz terítéken, ám ahogy az általában lenni szokott, a 12 GB GDDR6X VRAM 19 GHz-es effektív órajelét nem módosították. Az ikonikus anime jellegzetes színei/motívumai nem csupán a blokkot körbeölelő burkolati elemről köszönnek ránk vissza, hanem a szellőzést segítő kivágásokkal tarkított (fém) hátlapi takarólemezről is. Az I/O plate tartalma sem egyezik az NVIDIA által lefektetett sztenderddel, mivel eggyel több csatlakozó került rá; három DisplayPort 1.4a és két HDMI 2.1 kimenet néz velünk farkasszemet a három nyolctűs PCI Express csatolóval ellátott megoldás hátuljáról.

Második vendégünk a ROG Ryujin II 360 ARGB EVA Edition névre keresztelt kompakt AIO, amely egy igazán különleges megjelenésű, 7. generációs Asetek pumpa/blokkk kombóval jön. A pumpa rész PWM-es (840-2800 rpm), de a blokkba szintén beépítettek egy (60 mm-es) ventilátort, ami 4800 rpm-es sebességgel forog, és 19,41 cfm-es légszállítással, 3,23 mmH2O statikus nyomással, illetve 31 dB-es hangerővel végzi a dolgát. Természetesen az egység réz kontaktfelületet kapott, és a kupakján egy 3,5 hüvelykes, színes LCD panel állomásozik, amire mindenfélét kiírathatunk/rajzoltathatunk.


[+]

Az alumínium lamellázású radiátoron figyelő, 120 mm-es (s persze Aura Sync-es LED-ekkel meghintett) ROG AF12S ARGB léghajtók percenkénti fordulatszáma 600, valamint 2200 közé lőhető be, és 70,07 cfm-es légszállításukhoz 3,88 mmH2O statikus nyomás, továbbá 36,45 dB-ben tetőző zajterhelés párosul (plusz a középsőn ott virít a NERV logó). A 380 mm hosszúra nyúlt gumicsöveket harisnyába bújtatták. A 6 éves garanciával árusított "játékvíz" Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700, LGA2011(-3) és LGA2066, valamint AMD Socket AM4, illetőleg TR4 foglalatokra applikálható fel.


[+]

Az összkép nem lehet teljes egy valamire való Wi-Fi 6 router nélkül, s itt kúszik a látómezőnkbe a ROG Rapture GT-AX6000 EVA Edition – bár előfordulhat, hogy néhány olvasónk megmosolyogja, de szerintünk igen pofásra sikeredett a korábbról már ismert modell zöld/lila köntöse.


[+]

A négymagos, 2 GHz-en ketyegő processzorral, 1 GB RAM-mal és 256 MB-os NAND flash tárhellyel szerelt, négyantennás ketyerén két 2,5 gigabites, link aggregálható RJ-45 aljzat, négy darab gigabites Ethernet, egy USB 3.0, meg egy USB 2.0 port található, miközben a 2,4 GHz-es sávon legfeljebb 1148, az 5 GHz-esen pedig 4804 Mbps-os adatátviteli tempót ígér. A szerkezet "hétköznapi" kiviteléről tavaly novemberben híreztünk, így több részletért javasoljuk az érdeklődőknek a szóban forgó írás átfutását.


[+]

Az Evangelion-lázat utoljára meglovagló elektronikus holmi a ROG Strix Arion EVA Edition nevezetű, alumíniumötvözetből gyártott külső SSD ház, amelynek "natúr" kiadása még a 2019-es év októberében jelent meg a porondon. A 10 Gbps-os USB 3.2 Gen2 Type-C interfésszel operáló, hőelvezetőként is funkcionáló csöppség M.2 2230/2242/2260/2280 formátumú NVMe tárolókat képes fogadni, de a specifikációs listán külön említik, hogy a Micron P5 szériája nem támogatott, ahogy a Realtek RTS5765DL/RTS5766DL kontrolleres meghajtók sem.

A 98 grammot nyomó, Aura Sync-es világítással megfűszerezett apróság Windows 7, 8, 8.1, 10, 11, macOS Catalina/Mac OS X 10.6 (vagy újabb), Chrome OS és Android operációs rendszerek alól röffenthető be. Széljegyzetben még hozzáfűznénk, hogy az SSD behelyezéséhez nincs szükség csavarhúzóra, és a hőátadáshoz a fém borítás mellett termál pad asszisztál.


[+]

Ha az asztalunk környéke már pórusaiban csepegteti az EVA zöngét, már csak szerény személyünk hiányzik a sorból. Szinte magától értetődő, hogy az ASUS ez ügyben sem felkészületlen, hiszen fellebbentette a fátylat a ROG Sweater EVA Edition névvel illetett pulóverről és a ROG White T-Shirt EVA Edition pólóról. A 40 °C-on mosható ruházatok XS, S, M, L, XL és XXL méretekben érhetők el, de arra célszerű figyelnünk, hogy a vasalót távol tartsuk tőlük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés