Hirdetés

Ismét készít Intel processzoros szervereket a Sun

A múlt héten megszellőztetett hír tegnap valósággá vált, az Intel és a Sun Microsystems vezetői, Paul Otellini és Jonathan Schwartz bejelentették a két vállalat együttműködését. A kooperációban a Sun x86-os szervereinek, majd munkaállomásainak választéka Xeon processzoros rendszerekkel fog bővülni, míg az Intel szerepet vállal olyan szoftverek és technológiák fejlesztésében, mint a Solaris operációs rendszer, a Java vagy a NetBeans.

A Sun változó intenzitással évek óta jelen van az x86-os szerverek piacán, bár az ezredforduló után egy időre még a Solaris OS x86-os változatának fejlesztése is megakadt. Újabb fordulat 2003-ban állt be, amikor nemcsak az operációs rendszer friss változata jelent meg erre az architektúrára, hanem a Sun az AMD-vel közösen Opteron-alapú szerverek készítésébe is belefogott. Mivel egészen az Intel-féle Core mikroarchitektúra 2006-os bemutatkozásáig ezek a processzorok kedvezőbb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkeztek, az AMD jó ideje kizárólagos partneri státuszt élvezhetett – ennek azonban immár vége.

Az új korszak első Intel chipes Sun rendszere már 2007 első felében piacra kerül, és az idén bemutatandó rendszerek között lesznek egy-, két- és többprocesszoros szerverek, valamint munkaállomások is Windowsra, Linuxra és Solarisra egyaránt. Az Intel aláírt egy Solaris OEM megállapodást is, így jogosulttá vált az operációs rendszer értékesítésére és támogatására. A chipgyártó ettől azt reméli, hogy növelheti részesedését a nagyteljesítményű rendszerek, adatközpontok piacán, miközben maga is hozzájárul, hogy a Solaris jobban kihasználhassa a Xeonok olyan szilíciumba öntött funkcióit, mint a virtualizáció vagy az energiagazdálkodás. A Sun a megállapodást követően is értékesít UltraSparc és AMD Opteron processzorokra épülő számítógépeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés