Hirdetés

Iridis-Pi: szuperszámítógép Raspberry Pi-ből és LEGO-ból

Az olcsó, 25 dolláros, ARM architektúrára alapozó miniszámítógép, a Raspberry Pi sokak fantáziáját megmozgatta. A tenyérnyi méretű platform előnyei vitathatatlanok, ám vannak olyanok, akik mégis nagyban gondolkodnak, és a kis méretet kihasználva valami nagyobbat akarnak alkotni – és ezt akár vehetjük szó szerint is!

A University of Southampton kutatói ugyanis egy 64 darabból álló Rapsberry Pi-ből álló "szuperszámítógépet" készítettek, mely összesen 64 processzort és 1 TB tárhelyet jelent – utóbbit 64 darab 16 GB-os SD kártya adja, mindegyik lapban 1-1. Az Etherneten összekapcsolt gépek egy szokatlan, LEGO-ból épített rackben kaptak helyet, ami a projekt vezetőjének, Simon Cox hatéves fiának alkotása.


[+]

A projekt az Iridis-Pi nevet kapta az egyetemen működő Iridis szuperszámítógép tiszteletére. Az alkotással nyilvánvalóan nem fognak bekerülni a világ szuperszámítógépeit egyesítő Top 500-as listára, de a cél nem is ez volt, hanem egy energia- és költséghatékony rendszer összeállítása, mely oktatási célt szolgál és egyben inspirálja a tanulókat. Persze a teljes projekt így sem volt olcsó, 2500 fontot emésztett fel a hálózati switch-ek nélkül (a Raspberry darabja akár 35 dollár is lehet).

Az Iridis-Pi a Debian Wheezy disztribúciót futtatja, míg az első, elosztott erőforrást használó számítási teszt a szuperszámítógépeknél is bevett, Pi tizedesjegyeinek számolása volt MPI interfészen. A koncepció működőképes, amit az is bizonyít, hogy bárki utánuk csinálhatja, hiszen a projekt teljes leírását és megvalósításának menetét dokumentálták, illetve mindenki számára közzétették az Interneten. Aki kedvet kapott volna hozzá, az erre parancsoljon!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés