Hirdetés

A zöld PC lehet az Intel új csodafegyvere

A vállalat a Tsinghua Tongfang és az Acer partnereként emeli új szintre az újrahasznosítást.

Kínai Sohu riportja szerint az Intel egy Pekingben tartott rendezvényen vázolta fel a zöld PC koncepcióját, amely abból a szempontból kínálna újdonságot, hogy a felhasznált alkatrészei 90%-ban újrahasznosíthatók. Ezzel lényegében egy környezetbarát rendszerről van szó, és a Tsinghua Tongfang, valamint az Acer már érdeklődik is az ötlet iránt.

Bár az Intel teljes PC-kkel alig foglalkozik, azért platformszinten mindig is menedzselte a cég a dolgokat, és a mostani konstrukció esetében is egyfajta iránymutatást vázolt fel arra, hogy miképpen lehetne alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelésre, valamint használatra áttérni. És itt a termelés is egy fontos szempont, mert nyilván a használat tekintetében adja magát, hogy a lehető legjobb energiahatékonyságot kell elérni, de a már leselejtezett rendszerek újrahasznosításából is olyan sokat lehetne nyerni, hogy az egész gyártási modellt is érdemes ehhez igazítani.

A bemutatott zöld PC esetében egy Alder Lake kódnevű asztali Intel processzor adja az alapot, aminek a pontos modellje nem ismert, de valószínűleg energiatakarékos opcióról van szó. Ehhez tartozik egy Green Computer Software Control Center nevű szoftver is, amiben elérhető az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemmódba. Maga a program automatikusan elemzi a felhasználó tevékenységét, és ahhoz optimalizálja a rendszer energiahatékonyságát. Itt valószínűleg egy menet közben paraméterezett fogyasztási limitről van szó, vagyis a rendszer csökkentheti a saját teljesítményét azokban az időszakokban, amikor nem fut semmilyen fontosabb munkafolyamat.


(forrás: Sohu) [+]

Ha belegondolunk akkor az energiamenedzsment nem akkora újdonság, elvégre a mai rendszerek többféle lehetőséget adnak ennek paraméterezésére, az Intel zöld PC-jének a valós előnyét inkább az adja, hogy már a tervezésénél is célzottan koncentráltak a környezettudatosságra. Például a felhasznált alaplap 1400 komponensből áll, a jellemzően használt 1800 helyett, illetve a tápáramkör is 6%-kal hatékonyabban működik egy átlagos alternatívához viszonyítva. De ez még nem minden, ugyanis a nyomtatott áramköri lap is környezetbarátnak számít, annak érdekében, hogy a partnerek 90-95%-os újrahasznosítási rátát tudjanak elérni.

A két SO-DIMM, egy M.2 és egy x16-os PCI Express interfésszel rendelkező alaplap 36%-kal kisebb az ATX-es megoldásoknál, és a speciális, nem szabvány szerinti kialakítása segít abban, hogy a kábelek hossza minimális lehessen. Maga a GaN tápegység is a célra szabott, többek között jóval kisebb az ATX-es rokonainál, és a 80 Plus Titanium plecsni jelzi, hogy a hatásfoka is kiemelkedő. Az egész konfiguráció egyébként egy 7 literes házba van zsúfolva.

Ki kell emelni, hogy a fenti dizájn egyelőre egy bemutatódarabnak számít, tehát még nincs szó tényleges termékről, azt majd a partnerek hozhatják. Az Intel csak felvázolta, hogy mi az elképzelése erről az irányról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés