Hirdetés

Nagyon résen kell lenni az X299-es alaplapok kiválasztásakor

Nem mindegyik termék támogatja a Kaby Lake-X-et, így a kinézett alaplap specifikációját érdemes megtekinteni a vásárlás előtt.

Az Intel még a Computexszel párhuzamosan jelentette be a Basin Falls kódnevű platformot, amelyről az alábbi hírben írtunk bővebben. Amivel viszont viszonylag keveset foglalkoztunk az az X299-es vezérlőhíd, illetve a processzorokhoz készülő alaplapok. A legtöbb esetben nem is szükséges erre vonatkozóan külön kitérni, hiszen az alaplapok arra szolgálnak, hogy működtessék a processzort és persze a többi komponenst, de jelen esetben résen kell lenni a vásárláskor, mert lesz egy olyan tényező, amit nem sokan vártak.

A friss adatok szerint az Intel az X299-es alaplapokra vonatkozóan csak a Skylake-X processzorok támogatását követeli meg, ez pedig azt jelenti, hogy a szintén érkező Kaby Lake-X processzorok esetében az adott alaplap gyártója szabadon eldöntheti, hogy kezeli-e a lapkát vagy nem. Ha nem, akkor ezt az információt az alaplap hivatalos weboldalán fel kell tüntetni, hogy a vásárló nehogy olyan párosítást vegyen, aminek elvileg működnie kellene, de a gyakorlatban nem fog.


[+]

Az ASUS Rampage VI Extreme például nem fogja támogatni a Intel Core i7-7740X és i5-7640X CPU-kat, vagyis a két Kaby Lake-X-es modellt, és ezt a specifikáció ki is emeli. Vásárlás előtt tehát mindenképpen érdemes ellenőrizni a kiválasztott alaplap esetleges limitációit, hogy ne a PC összerakása után derüljön ki a kellemetlen meglepetés.

A nemrég felmerült pletykák szerint azért dönthetnek így az alaplapgyártók, mert a Kaby Lake-X a tervekkel ellentétben egy valóságos fantomtermék lesz. Létezni fog, de alig gyártanak majd belőle, a friss felmérések szerint ugyanis a potenciális vásárlók nem szeretnék kifizetni az X299-es alaplappal járó felárat csak azért, hogy egy olyan négymagos processzort vásároljanak maguknak, amilyenhez hasonlót jóval olcsóbb alaplap mellett is megkaphatnak, persze más foglalatban és más néven, de majdnem megegyező képességekkel. Ilyen formában a Kaby Lake-X-re rendkívül kevés érdeklődés mutatkozik, viszont az egyes alaplapokra el kell végezni az amúgy igen drága tesztelési procedúrát, továbbá állandóan ellenőrizni kell a legkisebb lapkával is a legújabb mikrokódok stabilitását. Ezáltal olyan extra költséget jelent a Kaby Lake-X a gyártóknak, amit nem mindenki szeretne bevállalni csak azért, hogy a támogatott processzorok listájában ott legyen a két négymagos modell is.

Általános szabály egyébként erre nem lesz, tehát bőven lehet majd olyan X299-es alaplapot kapni, amelyben a Kaby Lake-X is működni fog, de valószínűleg a legdrágább alaplapok esetében az Intel partnerei élni fognak a támogatás Skylake-X-re való korlátozásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés