Hirdetés

Új szerverprocesszorokkal készül az Intel

Az idei évben nem csak a Haswell érkezik, de számos új szerverekbe szánt processzor piacra dobását is tervezi az Intel. Az Atom S1200-as sorozatba érkezik a Briarwood, mely a Bordenville platform leszármazottjának tekinthető. Ezt az Avoton követi, melyről már korábban napvilágot látott néhány részlet. Az Avoton SoC különböző kiépítésekben 2, 4 és 8 magot tartalmazhat, és két-két mag 1 MB kapacitású L2 gyorsítótárat oszt majd meg. A magok az új Silvermont mikroarchitektúrára épülnek majd. A memóriavezérlő kétcsatornás lesz, és legfeljebb DDR3-1600 szabványú modulokat fog támogatni, továbbá kezelni fog egy úgynevezett asszinkron DRAM önfrissítés technológiát, mellyel az esetleges áramkimaradások esetében képes lesz megőrizni a memória tartalmát. A SoC 40 darab 2.0 szabványú PCI Express sáv mellett Ethernet vezérlőt, illetve hardveres RAID támogatást is tartalmazni fog, mely a CPU-magokat tehermentesíteni. A processzor az Intel 22 nm-es gyártósorain fog készülni.

A harmadik új Atom a Rangeley lesz, melyet komolyabb routerekbe, switchekbe és egyéb hálózati eszközökbe szán a vállalat. Ezek megjelenése jelen állás szerint a második félévre tehető.

A Haswell érkezésével új Xeon E3 processzorokra is számíthatunk, melyek az egyprocesszoros masinákba fognak landolni. Az új mikroarchitektúrára épülő modellek az Ivy Bridge-hez hasonlóan négy maggal, 8 MB harmadszintű gyorsítótárral, illetve integrált GPU-val és 20 sávos PCI Express 3.0-s vezérlővel fognak rendelkezni, valamint legfeljebb 32 GB rendszermemóriát képesek majd kezelni. A termékek 17, 45, 69, 77 és 87 wattos TDP osztályba lesznek majd besorolva.

Az Ivy Bridge-EP lapkára már E5-ös Xeon modellek fognak épülni. A megoldás 8 magot, 20 MB L3 cache-t, illetve nem kevesebb mint 80 PCI Express 3.0-s szabványú sávot fog tartalmazni. A négycsatornás integrált memóriavezérlőnek hála egy több processzort tartalmazó E5 rendszer akár 768 GB rendszermemóriával is képes lesz elboldogulni. Az Ivy Bridge-EP lapka fizikailag 12 magot tartalmaz 30 MB-os L3 cache mellett, de a 60-130 wattos fogyasztási keretek betartása miatt az Intel jelenleg maximum nyolcmagos verzióval készül.

A Xeon E7-es nagyágyúk még ennél is továbbmennek. Az Ivy Bridge-EX megoldások 10 magot, 30 MB harmadszintű gyorsítótárat, valamint 144 darab PCI Express 3.0-s sávot fognak felvonultatni. Egy nyolcutas rendszer legfeljebb 12 TB memóriát tartalmazhat. Az E7-es termékek TDP fogyasztása 130 watt lesz. Az Ivy Bridge-EX lapka fizikailag 15 processzormagot és 37,5 MB-os L3 cache-t tartalmaz, de a fogyasztási határ lekorlátozza az összes erőforrás aktiválását, így az Intel jelenleg maximum tízmagos verziókat tervez.

Az új Xeon modellek már kivétel nélkül 22 nm-es technológiával fognak készülni, valamikor az év második felében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés