Hirdetés

Szálakkal tarkított nyolcmagos processzort prezentált az Intel

Egy mag 66 darab hardveres szálat használhat, raádásul optikai fabric kötheti össze a lapkákat.

Az Intel a Hot Chips 2023 alkalmával bemutatott egy érdekes processzordizájnt, amellyel a cég az olyan munkafolyamatok hatékony végrehajtását célozza, mint például a gráfanalitika. Itt konkrétan arról van szó, hogy bizonyos feladatok jól párhuzamosíthatók, de ugyanakkor a hatékony feldolgozás megkövetelné a gyorsítótárak jó kihasználását is, ami adatpárhuzamos végrehajtás mellett mindig kihívás.

A Santa Clara-i óriáscég koncepciója egy olyan nyolcmagos lapka, amely egyedi RISC utasításarchitektúrát használ, miközben egy mag hat darab feldolgozó futószalagra oszlik, amelyek közül kettő nagy teljesítményű, egyszálú konstrukció, négy pedig 16 darab szálat futtató dizájn. Ez összesen 66 hardveres szál, amelyek 4 MB-os scratchpad SRAM-ot, illetve 192 kB-nyi utasítás- és adatgyorsítótárat használnak.

(forrás: ServeTheHome) [+]

A tervezett lapkán belül a nyolc mag mellett egyedi DDR5-ös memóriavezérlő, x8-os PCI Express 4.0-s vezérlő, illetve négy darab, egyenként nyolccsatornás optikai fabric összeköttetést biztosító I/O interfész lenne. Utóbbiak által jól skálázható, lényegében 16 tokozás is összeköthetővé válna.

Készült már tesztlapka is a TSMC 7 nm-es eljárásán, amely 27,6 milliárd tranzisztorból áll, a kiterjedése pedig 316 mm².

Arról egyelőre nincs adat, hogy ebből valaha is lesz-e kereskedelmi termék. Valószínűleg nem, de maga az irány fontos, mert a gráfanalitika a jövőben nagyobb szerepet kaphat a gépi tanulás fejlődése miatt, így egy későbbi, fejlettebb dizájn már eljuthat a piacra, de ez még évek kérdése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés