Hirdetés

Részletezte szerverpiaci terveit és eredményeit az Intel

Az ISC High Performance 2023 jó alkalom volt a cég számára tiszta vizet önteni a pohárba.

Az Intel még márciusban jelentette be, hogy korábbi szerverpiaci útitervét nagymértékben átalakítja, és ebből már az linkelt hírben kaptunk is ízelítőt, de a vállalat az ISC High Performance 2023 alkalmával bővebben is kifejtette, hogy mi fog változni.

A processzorok esetében sok változás nem lesz, következőnek az Emerald Rapids érkezik, amit 2024-ben követ a Granite Rapids. Előbbi a Sapphire Rapids továbbfejlesztése, míg utóbbi ténylegesen új konstrukció, tehát új platform is kell hozzá. Ebbe az új platformba jó lesz az kifejezetten sok magra vágyó ügyfeleket célzó Sierra Forest, amely szintén 2024-ben kerül piacra, és ezt követi majd a Clearwater Forest, várhatóan 2025-ben.


[+]

A gyorsítók tekintetében nem újdonság már, hogy a Ponte Vecchio és az Arctic Sound-M utódjának szánt Rialto Bridge és Lancaster Sound nem fog elkészülni, így az előbbi két modell fog kitartani addig, amíg a sorban következő fejlesztés bevethetővé nem válik. Újdonság és egyben meglepetés viszont, hogy a Habana Gaudi termékskálának is vége, a Gaudi 3 után nem készül új dizájn. Az AI és a HPC igényeket kiszolgáló hardvereket így egybeolvasztja a vállalat, és ezeket a Falcon Shores GPU fogja kiszolgálni. Itt megjegyzendő, hogy a Gaudi öröksége majd feltűnik a legutóbb említett fejlesztésben, tehát nem dobja teljesen ki a rendszert a cég, inkább beolvasztásra kerülnek a hasznosítható technológiák.

A legfontosabb projekt kétségtelenül a Falcon Shores, amely eredetileg XPU-nak készült, de a cég biztonságosabbnak látja, ha először GPU-ként jelenik meg, majd ezt követik az XPU-s tervek, amikor a GPU chiplet egy tokozásra kerülhet a CPU vagy más chipletekkel, erre viszont 2026-nál korábban valószínűleg nem fog sor kerülni.


[+]

Az Intel azt is bejelentette, hogy gyakorlatilag elkészült a sokat késő Aurora nevű szuperszámítógép, amely végül 10 624 darab node-ot tartalmaz, egyenként két darab Sapphira Rapids-SP kódnevű Xeon, illetve hat Ponte Vecchio kódnevű Xeon Max gyorsító társaságában. Mivel még nem mondható teljesen véglegesnek a szoftverkörnyezet, így a hivatalos teljesítményt csak megbecsülni tudja a cég, de az biztos, hogy 2 EFLOPS fölötti tempóra képes a nagyvas dupla pontosságú lebegőpontos operációk esetén. A tényleges mérések valószínűleg a novemberi top500-as listában benne lesznek már, addigra bizonyosan összeáll majd minden.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés