Hirdetés

Temérdek mag került az új Intel processzorba

Az Intel bemutatta az első 48 magos processzorát, mely az SCC jelzéssel rendelkezik, ami a single-chip cloud computer rövidítése. A 45 nm-es gyártástechnológiával készült lapka prototípusa 567 mm2-es területtel rendelkezik, és az IA-32 architektúrára épülő magok mellett négycsatornás DDR3 memóriavezérlőt tartalmaz. Az 1,3 milliárd tranzisztorból felépülő chip tile csoportokra van osztva. Ezek két magot, a hozzájuk tartozó másodlagos gyorsítótárakat és egy útválasztót tartalmaznak. A belső, úgynevezett szilíciumszintű hálózat sávszélessége 256 GB/s, ami ennyi magnál szükséges is a kommunikáció kielégítésére.


[+]

A Tera-Scale projekt részét képező fejlesztést az Intel a felhős számítási modellt alkalmazó adatközpontokba szánja. Az SCC központi egységgel rendelkező szerver gyakorlatilag nem nevezhető egyetlen gépnek, ugyanis a rákötött kliensek 24 darab kétmagos processzort látnak majd, így a feladatok ennek a modellnek megfelelően lesznek végrehajtva. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: az Intel egy lapkára integrált 24 darab, logikailag egymástól elkülönülő processzort. Maga a chip egyébként a magok számához képest alacsony fogyasztás mellett üzemel, ugyanis az átlagos teljesítményfelvétel 25 és 125 watt között alakul.


[+]

Az Intel a termék prototípusán számos feladatot prezentált, és a jövőben az érdeklődő intézményeknek fejlesztési programot is indít, ami rendkívül fontos szempont, ugyanis az ilyen felépítésű rendszerek szoftveres támogatásával sajnos nagyon le vannak maradva a fejlesztő cégek. Az elgondolásról és az SCC processzor felépítéséről bővebben a jövő év februárjában megrendezendő ISSCC (International Solid State Circuits Conference) alkalmával beszél majd a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés