Hirdetés

Elaprózná a művelet-végrehajtást az Intel

Az Intel Tera-Scale néven ismert fejlesztési projektje fontos mérföldkőhöz érkezett. A tavaly őszi IDF alkalmából már bemutattak egy új koncepciót, egy olyan lapkát, mely nyolcvan egyszerű maggal és egy teraFLOPS aggregált számítási kapacitással rendelkezik. A chip nem kompatibilis az x86 architektúrával, olyan alkalmazásokhoz szánják, melyekben jól párhuzamosítható, nagy lebegőpontos kapacitást igénylő feladatokat kell végrehajtani.

Az InformationWeek beszámolója szerint a kutatóknak nemcsak hogy sikerült elkészíteni a sokmagos chipek prototípusait, de azok igen kedvező fogyasztás / számítási kapacitás aránnyal büszkélkedhetnek, hiszen energiafelvételük 100 watt alatt marad. A fejlesztések közvetlen célja egyelőre nem valamely meghatározott, a piaci stratégiába illeszkedő termék létrehozása, a kutatók inkább az eddigiektől radikálisan eltérő mikroarchitektúra kikísérletezésén dolgoznak, illetve az is fontos kérdés, hogyan lehet megoldani nagyszámú mag gyors kommunikációját.


[+]

A nyolcvan mag kevesebbet fogyaszt, mint egy négymagos Core 2 processzor – ez az összehasonlítás természetesen kissé demagóg, hiszen a prototípus számos funkciót nélkülöz, ami egy mai x86-os chipnek elengedhetetlen része, és a mag fogalma is mást takar, mégis figyelemreméltó az adat. A fejlesztők azt vizsgálják, hogyan lehet a műveleteket a jelenlegieknél sokkal egyszerűbb felépítésű végrehajtó egységek között szétosztani. Ezek önmagukban kisebbek és lassabbak, de épp ebből következik, nagyobb számban hatékonyabbak lehetnek. Ennek egyik tényezője, hogy a kihasználatlan magokat a terhelés függvényében ki-be lehet kapcsolgatni, ami sokkal precízebb szabályozásra ad módot, mint hosszú futószalagok és bonyolult magok esetében. A hőeloszlás szempontjából kedvező lehetőség, hogy ha a lapka egyik pontja forróvá vált, a végrehajtást át lehet irányítani más, le nem terhelt magokhoz.

A 13,75 x 22 mm-es chip területének viszonylag nagy részét teszi ki az adatok továbbításáért felelős rendszer, mely teljes háló topológiájú, hogy mindegyik mag közvetlenül kommunikálhasson a többivel. Az Intel kutatás-fejlesztési stratégiájáért felelős Manny Vara szerint nyolcvanmagos processzor aligha kerül piacra öt-nyolc évnél hamarabb, de a projekt részeredményei beépülhetnek az időközben megjelenő processzorokba, akár úgy, hogy a komplex magok mellett egyszerűbbek is a chipekre kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés