Hirdetés

Picit megfékezi a beruházásokat az Intel

A gyárakat továbbra is építik, de az oregoni fejlesztőközpont költségcsökkentés áldozatává vált.

Pat Gelsinger elnök-vezérigazgatói kinevezése óta brutális költekezésbe kezdett az Intel, ugyanis ahhoz, hogy működjön az új vezető által megálmodott IDM 2.0-s modell, rengeteg gyárra van szükség. Anno a vállalat 60-120 milliárd dolláros nagyságrendű beruházást jósolt a bérgyártó üzletág kialakítására, és a meginduló projekteket látva nem is tréfáltak ezzel.

Annak érdekében, hogy a bérgyártásra vonatkozó tervek problémamentesen megvalósuljanak, Pat Gelsinger fájdalmas döntéseket is meghozott. Többek között az 5G, az IoT egy része, a MaxLinear, illetve az SSD és NAND flash üzletág is eladásra került, míg a 2019-ben lelőtt Omni-Path architektúra egy új cégbe lett kiszervezve, emellett pedig eldobta a cég a 3D XPoint technológiát.

Természetesen nagyon nehéz ekkora volumenű kiadásokat menedzselni, és esetenként ez újabb áldozatokat igényel, de az Intel vezetősége láthatóan kíméletlenül hoz nehéz döntéseket, ha szükséges. Most éppen az oregoni fejlesztőközpontot érte utol a kasza, amely 700 millió dollárból épült volna fel Hillsboro városban, és amolyan megalabor funkciót szántak neki, hogy a fejlesztés alatt álló technológiák megfelelő körülmények között készülhessenek el.

Maga az épület ugyan nem fog megépülni, amivel a beruházási költség teljesen megspórolható, de a Santa Clara-i óriáscég szerint ez a technológiai fejlesztésekre nem lesz ráhatással, azokat ugyanis már kiosztották az egyes fejlesztőközpontjaik között.

Megjegyzendő még, hogy a vállalat nem sokkal korábban a szintén tervezett, izraeli fejlesztőközpontot is törölte, ami 200 millió dollárból épült volna meg. Ezzel a két döntéssel 900 millió dollárt spórol meg az Intel, ami nagyjából a harmada az idei évre előirányzott, 3 milliárd dolláros költségcsökkentési tervüknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés