Hirdetés

Nem várt csúcsprocesszort tervez az Intel az érkező AMD Ryzenek ellen

Nem a Core i9-12900K lesz az asztali Alder Lake-S sorozat csúcsmodellje.

Az Intel az előző év októberében mutatta be hibrid asztali processzorcsaládját, amely Alder Lake-S kódnéven fut, és jelenleg a csúcsmodellnek a Core i9-12900K számít. Ugyanakkor a CES-hez vészesen közeledve már több helyről is hallani, hogy érkezik egy ennél is gyorsabb verzió, amely majd a 3D V-Cache-sel, vagy hatalmas gyorsítótárral felvértezett, szintén érkező asztali Ryzenek ellen megy.

A Core i9-12900KS abból a szempontból különleges, hogy válogatott lapkákat alkalmaz az Intel, és ezáltal az összes aktív P-Core-ra is képes képes alkalmazni az 5,2 GHz-es turbó órajelet. A normál Core i9-12900K verzió itt 5 GHz-ig van limitálva, de ezt több korlátozásnak köszönheti, részben a 241 wattos maximális (PL2) fogyasztásnak.

Információink szerint a Core i9-12900KS egy limitációktól viszonylag mentes fejlesztésként készül, és ugyan lesz specifikált maximális energiaigénye, ez opcionálisan felülírható. Utóbbi elméletben lehetőség a Core i9-12900K modellnél is, de annak van egy kőbe vésett órajellimitje, tehát hiába elég a hűtés, hiába tudna az alaplap stabilan kiszolgálni olyan energiaigényt, ami elég az 5,2 GHz-es turbó órajel összes P-Core-on való beállításához, a hardverben megszabott turbó limit ezt nem engedi. A Core i9-12900KS viszont nem ilyen, ennél el lehet vinni a PL2-es fogyasztási határt egészen 470 wattig, és a hardveren belül nincs mesterséges korlátozás, amely beállítható maximális turbó órajelet megfogná, csak győzze hűtéssel a felhasználó. Természetesen minél magasabb a PL2 limit, annál nagyobb órajel sajtolható ki a lapkából turbó mellett, de nyilván kiemelten fontos, hogy az alkalmazott hűtő el is tudja vezetni az opcionálisan 300-400 wattos tartományba szökő hőleadást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés