Hirdetés

Extra PCI Express 5.0-s sávokat kap a Meteor Lake-S

Ebből a szempontból nem lesz olyan szűkre szabott a rendszer, mint az Alder és Raptor Lake-S.

Múlt decemberben írtunk a Meteor Lake várható felépítéséről, és az asztali platformhoz szükséges új, LGA1851-es foglalat sem tekinthető titoknak. Van azonban pár új adat, amelyek közül biztosan sokan örülnek majd annak, hogy a Meteor Lake-S konfiguráció végre nem csak 16, hanem 20 darab PCI Express 5.0-s sávot fog kínálni, ami azért nagyon fontos, mert ha egy VGA-ra el is lövünk 16 sávot, akkor is lehet még a processzor mellé csatlakoztatni egy PCI Express 5.0-s NVMe SSD-t. Ez a mostani Raptor Lake-S platform esetében nincs így, ha a leggyorsabb SSD-kre vágyunk, akkor az áldozatokkal jár a VGA oldalán.

Magában a Meteor Lake-S dizájnban egyébként 24 darab PCI Express sáv lesz, de ebből 4 darab mindenképpen PCI Express 4.0-s szabványt használ, noha persze ezekre is lehet kötni egy kellemesen gyors SSD-t.

Kevésbé szívderítő adalék, hogy a processzor által kínált maximum 6 darab P-magból ismét kimarad az AVX-512, de valahol ezt sejteni lehetett, hiszen az E-magok miatt ezt nehéz lenne alkalmazni, és az Intel nagyon ragaszkodik a hibrid dizájnjához.

A Meteor Lake fejlesztése egyébként sínen van, mobil szinten az idei év végén, az asztali szegmenst tekintve pedig jövő tavasszal várható a start.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés