Hirdetés

Lelőtte az AMD GPU-k licencelésére vonatkozó, régóta erősödő pletykákat az Intel

OEM szerződés még összejöhet a két fél között, de a licenc eleve nem illett bele az AMD startégiájába.

Az elmúlt napokban a Fudzilla robbantotta azt a hírt, amely szerint az Intel és az AMD megállapodott az AMD GPU IP-k licenceléséről, amely már alapból igen valószínűtlennek tűnt, hiszen a kisebbik processzorgyártó eleve nem teszi licencelhetővé a technológiáit, ha egy cégnek ezekre szüksége van, akkor lehet rendelni egy egyedi tervezésű lapkát.

A Tech Trader Daily nem sokkal a fenti hír megjelenése után cáfolta az információkat, és az Intel szóvivője elmondta számukra, hogy azok a pletykák, amely szerint az Intel az AMD grafikus technológiáit licenceli nem igazak.

A licencelés azért aktív téma manapság, mert az Intel korábbi, NVIDIA-val megkötött szerződése az idei év márciusának végén lejárt, és ezt a Santa Clara-i óriáscég nem újította meg. Azt viszont senki sem írja le, hogy az Intel nincs igazán rákényszerítve erre, mert az NVIDIA-tól licencelt, szerződéskötés előtt elérhető technológiákat még 20 évig használhatja. Új licencszerződésre akkor van szükség, ha az Intel olyan szabadalmakat szeretne használni, amelyeket a lejárt szerződés nem foglalt magába, de úgy néz ki, hogy a vállalat ilyet nem szeretne igényelni. Mindemellett az AMD-vel is van a vállalatnak egy keresztlicenc-szerződése, amely bizonyos szabadalmak használatát lehetővé teszi, tehát várható volt, hogy az Intel nem újítja meg a korábbi speciális egyezményét.

A licencszerződés kivételével egyébként az AMD és az Intel közeledésében még lehet igazság, mivel a pletykák eleve nem GPU technológiák licenceléséről szóltak, hanem egy olyan MCM dizájnról, amely egy Intel processzort helyez egy tokozásba egy AMD GPU-val. Ehhez licencszerződésre nincs szükség, mivel egy szimpla OEM konstrukció keretében kivitelezhető. Ugyanakkor ez is csak egy pletyka, tehát nagyjából, annyira érdemes még komolyan venni, amennyire a licencelésre vonatkozó, nemrég hivatalosan is cáfolt híreszteléseket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés