Hirdetés

Nem új információ, hogy csúszik a szerverekbe szánt Ice Lake-SP

Az Intel fejlesztését idén csak a kiemelt partnerek kaphatták meg, így a szervergyártók már régóta a következő év elejére terveznek.

A tajvani DigiTimes friss információt közölt arról, hogy értesüléseik szerint a szervergyártók majd csak a következő év első negyedévében számolnak az Intel új, Ice Lake-SP kódnevű fejlesztésével, amivel kapcsolatban a Santa Clara-i óriáscég idei startot ígért. Ugyanakkor ez távolról sem tekinthető új adatnak, és a vállalat partnereit sem érhette váratlanul.

Magáról az Ice Lake-SP-ről már a nyár közepén megírtuk, hogy idén csak korlátozottan lesz elérhető. Effektíve az Intel kiemelt partnerei kapnak belőle, amire rámondhatja a vállalat, hogy teljesítették az idei startra tett ígéretet, de tömeges hozzáférhetőségre csak a következő negyedévben lehet számítani. Ez a helyzet azóta sem változott, vagyis egy régóta tudható információ jutott a DigiTimes birtokába.

Új adat viszont, hogy a szervergyártók kiértékelik, hogy mennyire éri meg az Ice Lake-SP-vel foglalkozniuk. A legfőbb gond az lehet, hogy az Intel új platformja egyáltalán nem erős, technológiailag sem kiemelkedő, eközben nagyon sokat fogyaszt a 10 nm-es node ellenére is, ráadásul a komolyabb fejlesztésnek számító Sapphire Rapids a következő év vége második felére megérkezhet. Bár a Santa Clara-i óriáscég korábban úgy számolt, hogy az Ice Lake-SP megmarad az olcsóbban fenntartható szerverek piacán, ma már inkább elképzelhető, hogy ez változik, ha a partnerek nem lelkesednek a rendszer iránt. A Sapphire Rapids alapvetően skálázható lefelé, tehát ha úgy hozza a helyzet, akkor nem lenne gond 28-nál kevesebb maggal dolgozó processzorokat kiadni rá. Ennek minden bizonnyal örülnének a gyártók, hiszen két, hasonló áron gyártható platformot nemcsak felesleges, de költséges is úgy fenntartani, hogy a célpiac egy platformmal is lefedhető.

Maga az Ice Lake-SP egyébként papíron már le is lett leplezve, bár az Intel az érkező processzorok specifikációit nem jelentette be. Ez persze úgyis mindegy, ha csak a főbb megrendelőik juthatnak hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés