Hirdetés

Az Intel továbbra is hisz a szerelhető egybegépekben

Az Intel az előző év tavaszán vetette fel szabványterveit az egybegépeket illetően, és három hónapra rá már látható eredménye volt a koncepciónak. Azóta a thin Mini-ITX szabványra megvásárolható termékek épülnek, és alapvetően sikeres is a kezdeményezés, de nem annyira, amennyire a vállalat remélte. A gyártóknak egyértelműen előnyös, ha szabványos alapokon folyik a gyártás, de az Intel úgy gondolta el, hogy a felhasználó is egyszerűen cserélhesse az egybegép komponenseit, ahogy ezt ma teszik a hagyományos számítógépházakba szerelt PC-k esetében.


(forrás: PCLaunches)

A fő probléma az volt, hogy az egybegépek iránt érdeklődő réteg nem kimondottan szereti, vagy éppen nem tudja, nem meri összeszerelni az adott PC-t, így hiába az alapkoncepció a legtöbb szabványos LCD-PC-t előre összeszerelve adták el. Az Intel azonban nem adja fel, így új szabványon dolgozik, mely a korábbi koncepciót viszi tovább, csak éppen jóval egyszerűbb szerelhetőséget biztosítva.


(forrás: PCLaunches)

Az új rendszer alapja egy úgynevezett Plug-in Module, ami ránézésre egy bővítőkártya képét festi. Ezen található a teljes PC, így az adott egybegép frissítése lényegében annyiból áll, hogy ki kell venni az aktuális modult, majd a helyére be kell csúsztatni az újat. Természetesen mindezt áramtalanított állapotban kell elvégezni, de a rendkívül egyszerű procedúra után már be is üzemelhető a masina. A modulon egyébként az integrált grafikus vezérlővel rendelkező processzor lesz, a memóriafoglalatok, az esetleges vezérlőhíd, és az mSATA interfész társaságában. Természetesen a memóriát és az mSATA portba illeszthető SSD-t a felhasználó tetszőlegesen kicserélheti. Ennél egyszerűbb szerelhetőséget gyakorlatilag nem lehet biztosítani.

Az Intel egyelőre prototípusokkal rendelkezik, illetve maga a szabvány sincs még véglegesítve, így a startról felesleges beszélni. Az viszont látszik, hogy az Intel nem adja fel a szerelhető LCD-PC-k koncepcióját, talán a második nekifutás sikeresebb lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés