A következő év végén érkezik a Haswell-E generáció

Manapság kevés felhasználó vásárol tipikusan asztali piacra szánt processzort, így a fejlesztések is lassulnak ebben az irányban. Ennek persze a fő oka, hogy az Intel aktuális Sandy Bridge-E generációjának legolcsóbb verziója is messze drágább, mint amit a vásárlóbázis zöme megengedhet magának. Ez így lesz az Ivy Bridge-E esetében is, mely egy alapvető ráncfelvarrás lesz, és ez alól a Haswell-E sem képez majd kivételt. Utóbbi viszont már nem szimpla frissítés lesz, így érdemi fejlesztés is történik, de a megjelenés csak a következő év végén esedékes.


(forrás: VR-Zone) [+]

A Haswell-E esetében a legfontosabb változás, hogy a DDR4 szabványú memóriára épít a rendszer és négy csatorna lesz kialakítva a modulok számára. Ez alapvetően megdrágítja majd a teljes platform építési költségét, hiszen a DDR4 nem lesz olcsó mulatság. Maga a Haswell-E egyébként az első olyan asztali processzora az Intelnek, amelyben nyolc mag is aktív lehet, de az olcsóbb verziók esetében be kell majd érni hat maggal. A Hyper-Threading támogatása megoldott, illetve a magokhoz 2,5 MB-os szelet tartozik az utolsó szintű gyorsítótárból. A TDP fogyasztás a szokásos 130-150 wattos szintre várható. A processzorba integrált PCI Express 3.0-s vezérlő marad 40 csatornás, ami a több VGA-val dolgozó rendszerekben alapvető igény.


(forrás: VR-Zone) [+]

A DDR4-ből már sejthető, hogy új alaplapra van szükség, így nem okoz majd gondot az új LGA2011-3 jelzésű tokozás sem. Az alaplapi vezérlőhíd esetében is lesz fejlesztés, így az X99-es Wellsburg-X kódnevű lapkát köszönthetjük. Ennek a chipnek az alapvető újdonsága, hogy a 14 támogatott USB portból 6 darab 3.0-s lehet, illetve 10 darab 6 Gbps-os SATA interfészt kezel, viszont némi negatív hír, hogy az Intel megszűntette a PCI csatoló natív támogatását. Ezzel sokan együtt tudnak élni, de lehetnek olyan régi hardverek, amelyektől pár felhasználó nem szeretne megválni.


(forrás: VR-Zone) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés