Hirdetés

Intel: gyors processzorcsere az alsóházban

Az év elején számoltunk be arról, hogy idén rengeteg Core 2 processzor vonul nyugdíjba. A jelöltek között szerepel a Pentium Dual-Core E2200 elnevezésű modell is, melynek mindkét magja 2,2 Ghz-es magórajellel rendelkezik, a másodlagos gyorsítótár mérete pedig 1 MB. Az új információk szerint az előbbi, 65 nm-es gyártástechnológiával készülő processzor hamar leváltásra kerül, mert rövidesen bemutatkozik az E2210 típusjelzésű utód, amely gyakorlatilag azonos paraméterekkel rendelkezik, ám a gyártásához a 45 nm-es technológiát használják.

Az E2210 jelzésű modell TDP fogyasztása az elődhöz hasonlóan 65 W, ám érdemes megjegyezni, hogy az új termék a terhelésmentes időszakokban energiatakarékosabb működést garantál, ami természetesen az átlagos fogyasztás csökkenéséhez vezet.

Az új Pentium Dual-Core E2210 megjelenéséről nem közölt pontos információkat az Intel, de az értesülések szerint heteken belül feltűnik az árlistákon. Az LGA775 tokozással rendelkező termék az E2200 helyét veszi át, így az ára közel azonos lesz korosodó elődjével.

Szeptemberben érkeznek a Core i5 processzorok

Bár korábban írtunk a Core i5 várható megjelenéséről, az akkor közölt információk nem voltak hivatalos forrásból megerősítve. Most azonban az Intel is elismerte, hogy az új processzorok augusztus végén, illetve szeptember elején debütálnak a piacon. A termékekkel kompatibilis alaplapok a partnerek jelentése szerint egy-két héttel hamarabb érkeznek, ami elég furcsa, hiszen processzor nélkül ezek használhatatlanok. A döntés hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a gyártópartnerek megfelelően felkészüljenek a processzorok piaci startjára, és megfelelő mennyiségű alaplapot szállítsanak le a viszonteladóknak és az OEM gyártóknak.


Az Intel LGA1156 típusú foglalata

A bejelentés értelmében az LGA1156 tokozású Intel Core i5 processzorok árazása hasonló lesz a Core i7 modellekhez, azonban a P55 chipkészlettel szerelt alaplapok jelentősen olcsóbbak lesznek az X58-as termékekhez viszonyítva, továbbá a drága háromcsatornás memóriacsomagok helyett a maximum kétcsatornás szettek lesznek támogatottak. Itt érdemes megjegyezni, hogy a memóriavezérlő is fejlődött, ugyanis az Intel már hivatalosan is támogatja az 1333 MHz-es effektív órajelű DDR3 memóriamodulokat, ami a kétcsatornás felépítés miatt vált szükségessé.

A Core i5 teljesítményéről egyelőre keveset tudni, de a Core i7 processzorok szemlátomást a nagyobb memória-sávszélességgel kerekedhetnek felül, így azokban a programokban, ahol ez számít, egy azonos órajelen működő Core i5 érzékelhetően gyengébb lesz a Core i7-es modellhez képest. Az AMD természetesen a nemrég debütált Phenom II termékekkel lép a hadszíntérre, így az új Intel processzor megjelenésével akár egy kisebb árverseny is kialakulhat, amiből a potenciális vásárlók csak profitálhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés