A Haswellhez is jó az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.31.9.3165-ös verziójú drivercsomagot, mely a Windows 7 és 8 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2500, 4000, 4200, 4400, 4600, 5000, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az Ivy Bridge, illetve a Haswell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Az új meghajtó elsősorban a Haswell IGP-jének új képességeit támogatja, így a többmonitoros konfigurációk esetén megjelenik a Collage mód, ami használhatóvá teszi ezt a szolgáltatást. Bár a három kijelző támogatását az Ivy Bridge vezette be, de valós használhatóságot biztosító szoftvert csak a Haswell IGP-je kapja meg. Az Ivy Bridge elvben megfelelő a Collage mód támogatására, de az Intel – valószínűleg üzletpolitikai okokból – nem engedélyezi a régebbi IGP-ken ezt a funkciót.

A driver szintén tartalmazza a JPEG és az MJPEG fájlok hardveres kódolásához szükséges rutinokat, illetve a WiDi legújabb verzióját. Általános javítás, azaz minden támogatott hardvert érint, hogy mostantól a HDMI kijelzők beállításainak megváltoztatását elmenti a meghajtó, így nem kell a különböző speciális funkciókat minden indításkor engedélyezni. Szintén komoly változás, hogy azok a monitorok, amelyek nem támogatják az EDID-et, mostantól nincsenek rákényszerítve az 1366x768 pixeles felbontásra.

Az új driver természetesen tartalmazza a szokásos hibajavításokat, így például a Resident Evil 5 grafikai hibái eltűnnek. Ezenkívül Windows 8-on a kijelző klónozása mellett többet nem megy majd el a kép.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés