Csak előre tervez a játékosoknak szánt APO-val az Intel

Az egyes játékok teljesítményét növelő alkalmazásoptimalizációt nem kapják meg a régebbi Core processzorok.

Bár a Raptor Lake-S Refresh termékcsalád nagy újításokat nem hozott a hardvert tekintve, azért az Intel bevezetett egy szoftveres fejlesztést, nevezetesen az alkalmazásoptimalizációt. Ez bővebben Application Performance Optimizer, azaz APO néven fut, és a lényege annyi, hogy segíti a szálak optimális ütemezését az eltérő teljesítményű magokon.

A fejlesztés alapértelmezetten aktív, ami nagyon fontos a meglévő Intel processzorokhoz, mivel a hibrid kialakítás miatt az E-magok képességei igencsak visszafogottak a P-magokhoz viszonyítva, ami bizonyos játékokban nem túl szerencsés. Az Intel szerint az APO jelenleg csak a Rainbow Six: Siege és a Metro Exodus című alkotásokon működik, amelyekben rendre 13, illetve 16 százalékos előrelépést kínál, tehát látványos hatása van. Hasonló mértékű gyorsulást igazolnak egyébként a független tesztek is.

Sajnos az APO nagy hátránya, hogy csupán a Core i9-14900K és i7-14700K processzorokon, valamint ezek IGP-től megfosztott KF verzióin működik, miközben a rendszer teljes egészében szoftveres, tehát specifikus hardvert egyáltalán nem igényel. A Hardware Unboxed rá is kérdezett az Intelnél, hogy várható-e a terméktámogatás kiterjesztése újabb, ezen belül is a régebbi, hibrid dizájnt használó processzorokra, de sajnos a Santa Clara-i óriáscég ezt nem tervezi. A vállalat viszont megemlítette, hogy elkötelezettek az APO támogatása mellett a jövőben érkező platformokat tekintve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés