Hirdetés

Intel Cryo hűtés AMD Ryzen 9 5950X-en

Der8auer kíváncsi volt, hogy mi lenne akkor, ha az inteles megoldással csúcs-Vermeert hűtene.

A múlt héten adtunk hírt az Intel és EKWB által közösen elkövetett, termoelektromos hűtésről (TEC), ami a környezeti hőmérséklet alá képes hűteni a processzort, ám (szoftveres hátterének és fixált keretének köszönhetően) kizárólag az Intel LGA1200-as tokozásba passzoló központi egységekkel kompatibilis.


(forrás: Der8auer YouTube) [+]

Ilyen apróságok nem állhattak a közismert, német származású órajel-mágus, Der8auer útjába, aki egy AMD Ryzen 9 5950X-re helyezte fel az eszközt és a szoftveres vezérlésre egy Intel Core i9-10900K CPU-val szerelt masinát használt. Több szempontból is lényeges az applikáción keresztül történő kontroll, melyek közül a legfontosabb a kondenzáció révén keletkező problémák kiküszöbölése.

A szoftveres vezérlést végző, i9-10900K-val szerelt konfiguráció
A szoftveres vezérlést végző, i9-10900K-val szerelt konfiguráció (forrás: Der8auer YouTube) [+]

Mikor a rendszer üresjáratban van, a TEC egység nem fogyaszt sokat, ellenben mikor a processzor maximális terhelés alatt áll, a program parancsot közvetít a blokk irányába, hogy olyan szintre fokozza a teljesítményét, hogy az alatta nyugvó lapka termális mutatóit szobahőmérséklet alá húzza, miáltal a berendezés energiaéhsége is jócskán megnövekszik. A tuningmester szerencséjére a ketyere rendelkezik szabályzások nélküli üzemmóddal (unregulated mode), ami minden biztonsági funkciót kikapcsol, így lehetővé válik az érdemi, kockázatoktól természetesen nem mentes "játszadozás" az órajelekkel.

(forrás: Der8auer YouTube) [+]

Az EKWB EK-QuantumX Delta TEC blokk felszereléséhez az úriember különféle hűtésekből válogatott össze elemeket, hogy egy új rögzítőmechanizmust improvizáljon, és azt kell mondanunk, hogy egészen korrektül sikerült a dolog a kondenzáció elleni szigetelés a foglalat körül ugyan nem illeszkedett 100 százalékosan, viszont a tesztek idejére megtette.

(forrás: Der8auer YouTube) [+]

Kikapcsolt TEC modullal a Ryzen 9 5950X CCD hőmérséklete 90 °C-ig kúszott fel az egymagos Cinebench R15 mérés során, de amint a modul bekapcsolt, ez az érték hamar lecsökkent ~50 °C-ra. Az automatikus boost profil alkalmazásával játék közben egy-egy mag elérte az 5,05 GHz-et, miközben a chip gyakran 4,8-4,9 GHz-ig tornázta fel a frekvenciákat az összes magon átívelve. A fentebb már említett unregulated mód aktiválásával akár 2 °C-ig is lement a "higany szála" terheletlenül és Der8auer 5323 MHz-et volt képes kipréselni a legnagyobb Vermeerből, mielőtt a rendszer összeomlott volna.

Persze i9-10900K-val 5,8 GHz volt a plafon és 5,6 GHz-cel pöfögtek az egymagos Cinebench mérések, ámbár azt nem szabad elfelejtenünk, hogy az inteles csúcsragadozó 6 maggal és 12 szállal kevesebbel dolgozik a Zen 3-as szörnynél, illetve IPC szintjén ugyancsak gyengébb (szóval a TEC határozottan nagyobb kihívás elé nézett az AMD-vel); ezúttal nem kétséges, hogy melyik CPU nyerte a rundot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés