Hirdetés

Az új Core processzorok sem úszták meg a skalpolást

A Core i9-10900K forrasztást használ, a viszonylag magas hőmérséklet a rendkívül nagy fogyasztásnak köszönhető.

Az Intel előre bejelentette, hogy az előző generációs modellekhez hasonlóan a 10. generációs asztali Core processzorok esetében is forrasztást alkalmaznak a fémkupak alatt. Ezt a Der8auer néven ismert német tuningos szokás szerint le is ellenőrizte a Core i9-10900K jelölésű csúcsmodellen, és egy friss videójában bemutatja, hogy a Delid-Die-Mate 2 megbirkózik magával a kupaktalanítással is, persze némi előkészítés után.

Az Intel megpróbálta a maximumot kihozni a rendszerből, a vállalat külön kiemelte a bemutató során, hogy rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a lapka és a fémkupak közötti optimális hőátadásra, így a Comet Lake-S generáció magas hőmérsékleti értékekei leginkább a döbbenetesen nagy fogyasztásra vezethetők vissza, utóbbit leszámítva azért látszik, hogy a mérnökök komolyan vették a hőleadás problémáját. A CPU hűtésén egyébként egy 360 mm-es radiátorral rendelkező vízhűtőrendszer dolgozott, amivel az elért maximális hőmérséklet 87°C volt.

Természetesen a forraszanyag lekaparása után a folyékony fém alkalmazása 4-10°C-os előnyt jelenthet, de ezért nem feltétlenül éri meg felvállalni a garancia elvesztését. Nem szabad elfelejteni, hogy maga az átalakítás procedúrája igencsak veszélyes, mivel pengével kell levágni a szilíciumlapka felületéről a forraszanyagot, és egy rossz mozdulat a sarkoknál lényegében működésképtelenné teheti a terméket.

A kupaktalanítás után a Comet Lake-S kiterjedését is meg lehetett mérni, így kiderült, hogy egy 206,1 mm²-es lapkáról van szó, de tekintve, hogy a korábbi dizájnokhoz képest csak plusz két mag került hozzáadásra, ez az információ nem okozhatott túl nagy meglepetést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés