Hirdetés

Az AVX2-vel gyorsítana a geometria kivágásán az Intel

Az Intel jó ideje biztosít az iparnak egy rendkívül jól optimalizált, úgynevezett occlusion culling algoritmust, amelynek a célja a view-frustum culling után megmaradt, de nem látható geometriai felületek eltüntetése még a leképezés megkezdése előtt. Ilyen rendszer gyakorlatilag minden videojáték-motorban létezik, bár az újabbakban már feltűnt a hibrid megoldás, amikor az algoritmushoz szükséges, töménytelen mennyiségű vektormatematikai számítást az integrált grafikus vezérlő végzi el, de ez a modell csak az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokra van jelenleg implementálva, ám a WDDM 2.0-val portolható PC-re is.

Több, jellemzően felsőházba szánt processzor azonban nem rendelkezik mélyen integrált grafikus vezérlővel, és ezeket még éppúgy használják játékra, mint az olcsóbb, de IGP-t tartalmazó társakat, így kell valami megoldás a szoftveres occlusion cullingra is. Szerencsére ezek a processzorok nagyrészt támogatják az AVX2-t, így az Intel az eredeti, SSE4.1-ben írt kódját most kiegészítette az új utasításkészlettel.

A vállalat szerint egy Core m7-6Y75-ös processzoron a különböző felbontásokon végzett occlusion culling eljárás AVX2-ben 7-32%-kal gyorsabb az SSE4.1-es kódnál. A gyorsulás mértéke leginkább a jelenet komplexitásától függ. A gyakorlatba is átültethető jellemző előny nagyjából 10-15% lesz, mivel a legtöbb videojáték-motor alacsony felbontáson végzi el a feladatot. Ez a felbontás sok esetben a 320x192 és 640x360 pixel közötti.

Bár az AVX2 bevetésével kapott eredmények talán ránézésre nem tűnnek acélosnak, de valójában jónak nevezhetők. Itt elsődlegesen a gyorsulás ténye fontos, mert a fejlesztők egyre komplexebb jelenetekkel fognak dolgozni, amire lehetőséget adnak az új, explicit hardverelérést kínáló grafikus API-k, illetve a processzorokba épített, mélyen integrált grafikus vezérlők befogásával is egy nagyságrendi gyorsulás lehetséges az occlusion culling technikák területén. Ezek az eljárások az új konzolokra már zömében el is készültek. Emiatt nagyon fontos, hogy az IGP-vel nem rendelkező processzorok, ha nem is tartanak majd lépést célfeladatokra tervezett gyorsítókkal, az aktuális szoftveres megoldásoknál mindenképpen gyorsabb kódot futtassanak.

Az Intel új occlusion culling kiegészítése az alábbi oldalon érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés