Hirdetés

A beágyazott rendszereket is megcélozza az Apollo Lake platform

Az Intel három Atom E3900-as sorozatú rendszerchipet hoz a különböző igények kiszolgálására.

Az Intel Apollo Lake platformja majdnem két hónapja jelent meg az asztali piacon, és tette ezt a legnagyobb csendben. Ennek a fejlesztésnek most megérkezett a beágyazott rendszerekbe szánt verziója, amelyet az Atom E3900-as sorozatú termékek fognak képviselni. A lapka felépítését az előbb linkelt hírben már részleteztük, így újból nem térnénk ki rá, ezért csupán a megcélzott területek szempontjából fontos adatokat részletezzük.

Elsőként érdemes tisztázni az érkező modelleket, amelyek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Apollo Lake - beágyazott Atom sorozat
Típus Brust órajel
L2 cache Fogyasztás (TDP)
IGP feldolgozóinak száma IGP alap/turbo órajel
x7-E3950 (4 mag) 2 GHz 2 MB 12 W 18 250/650 MHz
x5-E3940 (4 mag) 1,8 GHz
2 MB 9,5 W 12 250/600 MHz
x5-E3930 (2 mag) 1,8 GHz 2 MB 6,5 W 12 250/550 MHz

Az Apollo Lake platform asztali és mobil verziójához képest a beágyazott piacra szánt verzió extrája, hogy támogatja az Intel TXT-t (Trusted Execution Technology), amely a Pentium és Celeron modellek esetében le van tiltva. Újítás még a bootidő mérése, amely egyrészt érdekesnek hangzik, másrészt arra szolgál, hogy ellenőrizni lehessen azt, hogy a rendszerben történt-e nem várt módosítás. Nyilván a bootidő megváltozása utalhat arra, hogy a firmware vagy az operációs rendszer módosult, amennyiben ez nem volt tervezve, akkor nem árt utánanézni, hogy egészen pontosan mi történt.

Az Atom E3900-as sorozat különlegességét azonban nem a fenti bekezdés adja, hanem a Time Coordinated Computing technológia, amely arra szolgál, hogy a közös hálózatba kötött Atom E3900-as rendszerchipet lehet szinkronizálni egy mikromásodperces pontossággal. Ez az a rendszer, ami kifejezetten hasznos a gyártósorok kialakításánál, és az Atom E3900-as modellek egyik célterülete ez. Mindemellett a korábbi Atom E3800 sorozathoz képet az új modellek már a képfeldolgozásban és a videokódolásban is jók, mivel az új IGP és IPU miatt akár 15 darab 1080p-s 30 Hz-es bemeneti videó is feldolgozható.

A beágyazott rendszerekbe szánt új Atomok már rendelhetők az Inteltől, a listaáruk azonban nem tisztázott. Ez ugyanakkor annyira nem is fontos, mivel ezeket a termékeket úgyis a partnerek igénylik, vagyis a végfelhasználók a partnerek által fejlesztett kész termékekhez juthatnak hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés