Hirdetés

Áremelésre készül ősszel az Intel?

A növekvő gyártási költségek érhették utol a vállalatot, amit főleg a Core és a Xeon sorozattal hárítanának át a fogyasztókra.

Már jó ideje tudni, hogy az elmúlt időszak nem volt túl kegyes a chipgyártókhoz, így például a Samsung és a TSMC sorra jelentette be az áremeléseket. Az Intel azonban eddig nem nagyon törődött a helyzettel, noha bizonyos, hogy a világpiacon elérhető, gyártáshoz használt komponensen drágulása mindenkit érintett.

A Nikkei Asia szerint most az Intel is döntött, és nem bírják már tovább lenyelni a növekvő gyártási költségeket, így ősszel áremelésre készülnek. Az egész annyiban különbözik a Samsung és a TSMC bejelentéseitől, hogy az Intel nagyrészt saját magának gyárt, tehát az árak növekedését közvetlenül a fogyasztóikra tudják áthárítani. Persze ezt a keleti bérgyártók ügyfelei is megteszik, tehát a növekvő költségeket senki sem nyeli le hosszabb távon.

A fentebb linkelt riport szerint még nincs véglegesítve, hogy pontosan melyik termékkategória árazása mennyit változik. Valószínűleg az árérzékeny területeken kevésbé erős, százalékban egy számjegyű emelés várható, máshol viszont 10-20% közötti árnövekedésre is lehet majd számítani. A jelenlegi adatok szerint a Core és a Xeon sorozat lehet az, amely komolyabb mértékű áremelés elé néz.

Tekintve, hogy az alapprobléma iparági szinten jelen van, nem valószínű, hogy jelentősen a változások rontanák majd az Intel versenyképességét, hiszen a konkurenseknek is meg kell küzdeniük ezzel a jelenséggel, amire nyilván valamilyen formában bevezetésre kerülő árkorrekció lesz mindenkinek a válasza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés