Hirdetés

Intel-fricska: Springdale tuning az ASUS jóvoltából

Egy Internetes forrás szerint az ASUS az i875P chipset exluzív szolgáltatását, a Performance Acceleration Technology-t engedélyezi i865PE alapú lapjai esetén is.

A PAT hivatalosan csak az i875P (Canterwood) lapka, 800 MHz-es QPB-t használó processzor, valamint PC3200 DDR SDRAM használatakor aktiválható. Az eljárás 3-5%-os teljesítményjavulást ígér, legalábbis az elterjedt benchmark programok ennyit mutatnak. A PAT alapötlete az, hogy az északi híd kommunikációját a memória alrendszerrel jobban optimalizálták, pár lépést elhagyva a memóriacímzési procedúrából, mely végső soron agresszívebb memóriaidőzítéseket eredményez. Az i875P Performance Acceleration Technology szolgáltatása tehát hasonló az AMD750 chipsetben is megvalósított Super Bypass funkcióhoz. Az Intel szerint azonban a PAT csak az i875P esetén elérhető, mert a megfelelő megbízhatóságot csak ez a válogatott minőségű szilíciumra épülő chipset biztosítja. Az ASUS azonban be akarja bizonyítani, hogy - az Intel állításának ellentmondva - az i865PE-re építő alaplapjaik is képesek a PAT-ot nyújtani.


ASUS P4P800


A webes leírások szerint az ASUS P4P800, illetve más i865PE-re alapuló ASUS alaplap esetén a következő lépéseket kell elvégeznünk a PAT aktiválásához:

  • Belépés a BIOS-ba
  • Advanced menu kiválasztása
  • Chipset configuration kiválasztása
  • Enabled Memory Acceleration Mode
  • A rendszer használja a PAT szolgáltatást

Nem tudni, hogy az ASUS ténylegesen engedélyezi-e a PAT-ot az i865PE-ben, vagy az említett teljesítménynövekedést más úton – BIOS optimalizációval, memória és FSB órajel emeléssel éri-e el. Az viszont biztos, hogy a lépés mindenképpen veszélyes az i875P chipsetes alaplapok eladásaira, hiszen így jóval olcsóbban megkapjuk ugyanazt a teljesítményt, mint amit az i875P nyújt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés