Hirdetés

Bedobta a mélyvízbe első VGA-it Innosilicon

A Fantasy One termékcsalád egy Type A és egy Type B opciót kínál.

Még múlt év októberében írtunk arról, hogy szokatlan helyre licencelik az Imagination B-Series GPU IP-it, ugyanis ezek jellemzően nem tűnnek fel PCI Express csatolóval rendelkező termékeken. Az Innosilicon azonban meglépte, amit más nem mert, ugyanis valójában nincs akadálya annak, hogy a szóban forgó dizájnok egy VGA-n is működjenek, pont ugyanúgy megoldják a feladatokat, ahogy egy okostelefonon belül.

A munka gyümölcse most megszületett, ugyanis elkészült a Fantasy One termékcsalád, amely rögtön két PCI Express 4.0-s csatolóba helyezhető VGA-val nyit, egy Type A és egy Type B jelzésűvel. A GPU tekintetében valójában mindkettő ugyanarra a lapkára épít, amely alapjaiban egy kilenc multiprocesszort tartalmazó, B-Series BXT dizájn. Egyedi kialakításról lévén szó az nem egyértelmű, hogy egy multiprocesszor mit rejt, de valószínűleg két-két USC-vel (Unified Shading Cluster) lehet számolni, ami a teljes lapkára nézve 18 darab 128 utas USC-t jelent. A memóriabusz 128 bites szélességű és 19 GHz-es effektív órajelen üzemelő GDDR6X szabványú memórialapkákat alkalmaz. Ezek már a Micron várva-várt 2 GB-os GDDR6X memóriái, amelyekből nyolc kerül egy GPU mellé, így 16 GB-nyi kapacitásra van kilátás, miközben a memória-sávszélesség 304 GB/s lesz.

Innosilicon Fantasy One Type AInnosilicon Fantasy One Type AInnosilicon Fantasy One Type A Innosilicon Fantasy One Type A [+]

Az Innosilicon szerint az egy GPU-val dolgozó Fantasy One Type A kiépítés 5 TFLOPS-nyi szimpla pontosság melletti számítási teljesítményre képes 160 gigapixel/másodperces pixelkitöltési ráta mellett.

Innosilicon Fantasy One Type B
Innosilicon Fantasy One Type B [+]

Egy fokkal komolyabb cucc a Type B verzió, ami egy helyett kettőt használ a fentebb részletezett GPU-ból, így az előbbi paraméterek is 10 TFLOPS-ra és 320 gigapixel/másodpercesre emelkednek, továbbá a VRAM kapacitása is 32 GB lesz. A két GPU egyébként Innolink interfésszel van összekapcsolva.

Bár maguk a fejlesztések működnek PC-kben is, elvégre megtalálható rajtuk a DisplayPort 1.4 és a HDMI 2.1 kimenet, de a fő célpiacot a szerverek jelentik, és ezt jól jelzi, hogy a Fantasy One Type B úgy kerül kalibrálására, hogy 32 darab 1080p-s 60 képkocka/másodperces vagy 64 darab  720p-s 30 képkocka/másodperces streamet is le tudjon adni. A kisebb Type A opció ennek a felét kínálja.

A hardver működését a cég a Unigine Heaven tesztprogram OpenGL módjával prezentálta, de elvileg van DirectX-re is támogatás, csak ebben nem mozog annyira otthonosan az Imagination, hiszen a GPU IP-it nem nagyon licencelik Windows operációs rendszert használó eszközökhöz. A szerverekben viszont főleg Linuxszal fognak működni, így olyan nagy gondot ez nem jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés