Hirdetés

A vártnál lassabban szállingóznak az új GeForce GTX 295 kártyák

A hét elején számoltunk be az EVGA megújított GeForce GTX 295 kártyájáról, ami egy az egyben az NVIDIA referenciaterméke. Természetesen ezen nem kell csodálkozni, hiszen a zöldek felügyelik a gyártást, így minden gyártó ugyanazt a modellt hozza forgalomba. Érdekes azonban, hogy az EVGA mellett csak az Inno3D, a Point of View és a Gainward jelentette be a felújított csúcskártyát.


Inno3D GeForce GTX 295 Platinum Edition [+]

A felsorolt gyártók termékei a referencia kialakításnak köszönhetően megegyező felépítéssel rendelkeznek, azaz az 55 nm-es technológiával gyártott, GT200 kódnevű grafikus processzorok összesen 480 stream processzort és 160 textúrázó csatornát tartalmaznak. A nyomtatott áramköri lapon található DirectX 10 API-val kompatibilis lapkákat kétszer 896 MB memória szolgálja ki, melyek a GDDR3 szabványra épülnek. A mag- és a shaderórajel tekintetében mindhárom termék 576 illetve 1242 MHz-en üzemel, az effektív memória-órajel azonban a Gainward megoldásán 2016 MHz, míg az Inno3D és a Point of View versenyzői 1998 MHz-et alkalmaznak.


Point of View GeForce GTX 295

Mindhárom kártya PCI Express x16 csatolóba illeszthető, a kimenetek tekintetében pedig két DVI csatlakozó áll rendelkezésre. A termékek hamarosan feltűnnek az üzletekben, fogyasztói áruk kicsivel 500 dollár felett lesz.


Matricamentes Gainward GeForce GTX 295 [+]

Hajbakapott az EVGA és a BFG

Az NVIDIA legnagyobb partnerei között parázs vita dúl, ugyanis az EVGA egy közleményben „a vízhűtővel szerelt termékek piacának vitathatatlan vezetője” titulust használta magára, ami a BFG szerint nem igaz. A vállalat legnagyobb ellenérve, hogy az EVGA csak a GeForce 8800 szériánál kínált először vízhűtővel szerelt videokártyát, míg a BFG már a – legendává minősült – GeForce 6800 Ultra modell esetében is gondolt az extrém igényekkel rendelkező vásárlókra. Az EVGA még nem válaszolt a BFG hivatalos bejelentésére, így csak remélni tudjuk, hogy egy frappáns válaszon törik a fejüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés