Hirdetés

Az Ingenic célba vette az okosotthonokat

Az Ingenic neve sokak számára ismeretlenül csenghet, de a vállalat a rendkívül alacsony fogyasztású számítógépek piacán viszonylag ismert, elsődlegesen a MIPS architektúrára épülő XBurst processzormagnak köszönhetően, amely fogyasztásához mérten igen jó teljesítményre képes.

Ilyen portfólióval nem is lehetett kérdés, hogy a vállalat kiszemeli magának az IoT szegmenst, és az M sorozatú rendszerchipek jól is teljesítenek ebből a szempontból. Az Ingenic azonban úgy gondolja, hogy a legnagyobb lehetőségek az okosotthonok piacában rejlenek, és ide igazán nagy teljesítményű rendszerchipeket furcsamód nem sokan fejlesztenek.

A vállalat X sorozatú lapkái ezt a piaci rést szeretnék betömni, és elsőként érkezik is az X1000 jelzésű SoC, amely 1 GHz-en üzemelő XBurst processzormagot rejt 16-16 kB-os L1 adat- és utasítás-, valamint 128 kB-os L2 gyorsítótárral. Az újdonság tartalmaz még SIMD utasításkészletet is, amely a multimédiás feladatokhoz jól jön, illetve az energiahatékonyság is igen kellemes a 0,09 mW/MHz-es paramétert tekintve. A készenléti fogyasztás is csupán 0,2 mW, amely az otthonok automatizálására szánt lapkák egyik legfontosabb paramétere, hiszen a termékek sokszor inaktív állapotban vannak.

Az Ingenic X1000 támogatja a dupla pontosságot, és elegendő teljesítménnyel rendelkezik a veszteségmentes hangformátumok (APE és FLAC) dekódolásához. Az integrált hangkodekje támogatja a 24 bites 192 kbps-os mintavételi rátát, a jel-zaj viszonya pedig maximum 95 dB. A beépített hangfelismerő egység a hardveres szűrőkkel képes a kiadott parancsok zajos környezetben történő felismerésére és végrehajtására is, továbbá a lapka el van látva hardveres AES és RSA titkosító motorral, illetve JPEG kódolóval is. Utóbbi akkor hasznos, ha egy maximum 2 megapixeles kamera is lesz kötve az adott csomagra.

A lapka 16 bites memóriavezérlője támogatja a DDR2, a DDR3 és az LPDDR szabványú chipeket. Elsődlegesen utóbbi az ajánlott, és egy 32 MB-os LPDDR szabványú rendszermemória a lapkával közös tokozásra kerülhet, tehát helytakarékos is a konfiguráció.

Az Ingenic a 200 dollárért elérhető Phoenix referenciadizájnt Linux 3.0 vagy frissebb verzióval szállítja, de nyilván a partnereknek lehetőségük van az egyedi konstrukciókra, így a fontosabb komponensek megválaszthatók. A jövőben várhatóan erősebb X sorozatú lapkák is várhatók, hiszen valószínű, hogy a konkurens cégek is hamarosan kínálnak hasonlóan nagy teljesítményű megoldásokat az okosotthonokba.

Előzmények

Hirdetés