Hirdetés

Autókba szánt processzorral jelentkezett az Imagination

A MIPS I6500-F az eredeti I6500-as magot egészíti ki a biztonságos működéssel.

Az Imagination is bejelentkezett az önvezető autók piacára, méghozzá a MIPS I6500-F jelzésű processzormaggal, amely tulajdonképpen megegyezik a korábban megjelent I6500-as fejlesztéssel. Egy nagyon fontos ponton azonban újít, ugyanis erre a piacra nem elég egy ultramobil szintre tervezett megoldás, szükség van a biztonságnak egy olyan szintű fokára, ami garantálja a feladatkritikus működést. Ennek következtében a tervezők az MIPS I6500-F magot megfeleltették az ISO 26262-es és IEC 61508-as szabványoknak, ezáltal ASIL-B vagy ASIL-D hitelesítésű rendszerchipet is lehet rá építeni.

Az előbbi két hitelesítés megszerzése hardveres kiegészítéseket jelentett, vagyis az eredeti I6500-as fejlesztés kapott ECC-t a gyorsítótárakra, paritásra vonatkozó támogatást a belső buszokra, számos kritikus áramköri logika redundáns lett, valamint valós idejű beépített öntesztelést is végez magán a rendszer. Ezek az önvezető autók piacára szánt megoldásoknál nagyon kritikus kiegészítések, mivel az autónak akkor is működnie kell (legalább addig, amíg biztonságosan megáll), ha valami meghibásodást érzékel.

Imagination MIPS I6500-F
Imagination MIPS I6500-F [+]

A MIPS I6500-F mindezek mellett SEooC megoldás, ami a Secure Element out of Context rövidítése. Ez azt jelzi, hogy maga az IP újrafelhasználható, vagyis nem csak egy kiválasztott cég megoldásaihoz illeszkedik, hanem bármilyen rendszerbe beépíthető, és ezen belül biztonságos, feladatkritikus működést biztosít.

A MIPS I6500-F hasonló mértékben skálázható, mint az alapnak számító I6500, viszont maga az IP a 7 nm-es node-okra készül, tehát a tényleges alkalmazására egy jó ideig várni kell. A Mobileye egyébként a 2020-ra készülő EyeQ5 jelzésű lapkáját erre a fejlesztésre építi. Bár a céget az Intel nemrég felvásárolta, valószínűleg az aktuális útiterveken már nem változtatnak, mert 2020-ig jobb megoldással semmiképpen sem tudnának előállni, tehát ilyenkor az a célszerű, ha a már aktívan készülő termékeket befejezik. Arról nem is beszélve, hogy az EyeQ5 nagyon ígéretes, ugyanis korábban kiderült róla, hogy 5 watton belül lesz képes 12 TOPS-ra (teraoperáció/másodperc), ami elég meggyőző lehet a potenciális megrendelőknek.

Természetesen az Imagination várja a többi érdeklődő jelentkezését, ugyanis a MIPS I6500-F már licencelhető. Maga a fejlesztés egyébként az új MIPS FortifiAI család része lesz (erre utal az F jelzés), vagyis a vállalat több ilyen, autókban szánt IP-vel készül a jövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés