Hirdetés

Megújítja PowerVR GPU IP-t az Imagination

Az új Furian architektúra továbbra is a felsőház kiváltsága, míg a kisebb modellek a Rogue alapjaira építkeznek.

Az Imagination bejelentette, hogy a teljes termékskálán belül megújítja PowerVR GPU IP-t, így érkezik a Series9XEP, Series9XMP és Series9XTP sorozat. Az első kettő az év elején bemutatott Series9XE-t és Series9XM-et váltja, vagyis az alapok tekintetében továbbra is a Rogue architektúra lelhető fel, de az aktuális dizájnhoz képest a számításokat végző Unified Shading Cluster (USC) átalakult. Egy ilyen egység mostantól maximum 16 helyett 32 futószalagot használhat, amelyekben egyenként két darab 32 bites és négy darab 16 bites lebegőpontos feldolgozó található. Egy USC-hez továbbra is egy textúrázóblokk tartozik, illetve a co-issue képesség is megmaradt, így a multiprocesszoron belüli 32 bites és 16 bites lebegőpontos feldolgozócsoport párhuzamosan is munkára fogható.


[+]

A Series9XEP és Series9XMP között a különbség leginkább technikai jellegű, illetve a konfigurálhatóság tekintetében is vannak bizonyos limitek. A Series9XEP sorozat GPU IP-i elsődlegesen arra koncentrálnak, hogy a pixelkitöltési teljesítmény tekintetében legyenek igazán hatékonyak, és 1-től 8-ig terjedhet a pixelek, illetve 16-től 64-ig az 32 bites lebegőpontos operációk órajelenkénti végrehajtása. A Series9XMP esetében már lényegesebb szemponttá válik a számítási teljesítmény, illetve a megfelelő tudás, így például az atomi operációk végrehajtásának sebessége, vagy éppen az aszinkron compute lehetősége. Ezek a GPU IP-k 4-től 8-ig terjedő órajelenkénti pixelfeldolgozást kínálnak, 32 bites lebegőpontos operációk órajelenkénti mennyisége pedig 128 és 256 között lehet.


[+]

Érdemes kiemelni, hogy az anizotropikus szűrés teljesítményét megkétszerezte az Imaginaiton a PowerVR Series9XMP sorozat esetében, ami alapvetően esélyt ad arra, hogy ezt aktiválni is tudják a fejlesztők. Maguk az ultramobil grafikus vezérlők ezt a szűrési megoldást régóta támogatják, de pusztán a kialakításuk miatt nem dolgoznak olyan gyorsan, mint az asztali megoldások. Amíg tehát a normál GPU-k esetében az anizotropikus szűrés teljesen reális megoldás, addig ultramobil szinten inkább kuriózumnak számított.


[+]

A csúcsot képviselő, PowerVR Series9XTP sorozat kakukktojásnak számít, ugyanis nem a Rogue, hanem a Furian architektúrára épül, és tulajdonképpen a Series8XT utódjának számít. Alapvető továbbfejlesztés, hogy nem csupán 32, hanem 40 multiprocesszor építhető egy klaszterbe, a skálázhatóság szempontjából pedig alap az órajelenkénti 8 pixel feldolgozása, a 32 bites lebegőpontos operációk tekintetében pedig órajelenként 192-től lehet egészen sokáig skálázni a GPU IP-t.

Lényeges újítás még, hogy az összes új sorozat része a negyedik generációs PVRIC, amelyről nemrég írtunk bővebben.

Az Imagination várja az érdeklődőket a PowerVR Series9XEP, Series9XMP és Series9XTP sorozatú GPU IP-k licencelésével kapcsolatban, de a tényleges termékekre valószínűleg még minimum egy évet kell várni, és ez is nagyon optimista becslés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés