Hirdetés

Az Imagination már a jövő televíziózásásában gondolkodik

Az Imagination a tévépiac iránt érdeklődő olvasók számára talán nem ismert név, de a vállalat számos okostévében jelen van az általuk kínál különböző hardveres blokkokkal, amelyeket az adott lapkagyártók licencelhetnek. Emiatt a cég aktívan kutatja azokat a lehetőségeket, amelyek a televíziózás jövőjét érintik, és itt nem csak a felbontás folyamatos növelésére kell gondolni.

A 4K után ugyan érkezik a 8K is, de egy kijelző szempontjából mindig nagyon nehéz a nagy felbontás használata, hiszen ehhez lehetőség szerint kellően nagy panel is szükséges, tehát maga a fejlesztés költséges, és emiatt a piacra kerülő termék is kvázi megfizethetetlen. Az Imagination szerint az óriáskijelzők szempontjából érdemes lenne figyelembe venni más alternatívákat is, például a több kijelző használatát.

Cisco NDS koncepció
Cisco NDS koncepció

Ilyen koncepcióval már találkoztunk a PC-piacon, illetve tulajdonképpen a Cisco NDS is erre épül. Az Imagination szerint a szobák falát szimplán ki lehetne tapétázni pár hajlítható kijelzővel, amilyet az LG korábban már demonstrált. Gyakorlatilag négyet egymás mellé helyezve négyszer 4K-s felbontás jönne létre, és a skálázás elvi szinten ilyen formában limitációk nélküli lehetne. A koncepció alapvető előnye, hogy tulajdonképpen leegyszerűsíti a cégek számára a fejlesztést, mivel elég csak egy kisebb flexibilist panelt tervezni és azt legyártani. A felhasználó az igényeket figyelembe véve ebből vehet négyet, kilencet vagy akár többet is. Ilyen formában még nagy képátló mellett is kisebb lehet a végösszeg, mint a mai csúcskategóriás óriástelevízióknál.

Az LG a flexibilis, 60 hüvelykes, 4K-s paneljét 2017-re ígéri, tehát az a jövőkép még akár ebben az évtizedben megvalósulhat, és az Imagination a saját licencelhető hardveres blokkjaiban lehetővé tenné a több kijelző kiszolgálását.

Free viewpoint TV
Free viewpoint TV

A másik érdekes irány is az óriási képátlóhoz kapcsolódik, de elsődlegesen az ultramobil eszközök hasznosítása szempontjából. A tévészolgáltatásokban például tervezés alatt áll az interaktivitás megjelenése. Ennek a lehetőségét egyre több piaci szereplő kutatja, hiszen a felhasználó kezébe adná a döntést arra vonatkozóan, hogy többek között az adott focimeccset melyik kamerából szeretné nézni. Ebbe a folyamatba kapcsolódhat be például egy tablet, illetve egy telefon, amelyek a nagy kijelzőn megjelenő két egy részét jelenítik csak meg. Ez a free viewpoint TV, amihez ma hardveres szempontból minden technológia rendelkezésre áll, csupán ki kell építeni a megfelelő kamerákat a stadionokba, illetve meg kell vásárolni a megfelelő otthoni eszközöket hozzá. Utóbbi szempontból majd a DVB-CSS protokoll használata szükséges, hiszen ezen keresztül biztosítható, hogy a tévé és a kapcsolódó mobil eszközök között megtörténjen a megjelenítésre és a hangra vonatkozó szinkronizáció.

Előzmények

Hirdetés