Hirdetés

IFA 2009: a szórakoztatóelektronikának él az LG

Az LG Berlinben a szórakozást helyezte előtérbe, így új megjelenítőket és házi-mozis kellékeket mutatott be. A legnagyobb sikert a vállalat úgynevezett keret nélküli, SL8000 és SL9000 típusú készülékei érték el. Ezek az első tévék, amelyeknél a képernyő és a körülötte lévő lekeskenyített káva közötti illesztés teljes egészében megszűnt, így szemből egy üveglapnak látszó felületet lát a felhasználó, míg a hangszórórendszer teljesen el van rejtve a szem elől.

A 2 ms-os válaszidővel rendelkező, Full HD felbontású SL8000 és SL9000 egyaránt rendelkezik automatikusan vezérelt háttérvilágítással és úgynevezett párbeszéd kiemelő technológiával. Előbbi csökkenti a gyors mozgású képek elmosódását és a csíkozódását, míg az utóbbi a háttérzajokat tompítja az érthető párbeszédek érdekében. Minkét modell fel van szerelve egy USB 2.0 porttal, melynek segítségével a rendszerhez kötött adattárolókról a televíziók képesek a tárolt HD felbontású videókat, MP3 zenéket és a JPEG formátumú képeket kezelni. Az SL8000 csak a DivX kódolású filmeket támogatja, míg az SL9000-nek az MPEG4 sem jelent problémát.


LG SL8000 és SL9000 [+]

Az LG új televíziói rendelkeznek Bluetooth modullal is, mely a digitális tartalom vezeték nélküli továbbításáért felel. A vállalat gondolt az energiatakarékosságra is, így a termékek több működési profilt használnak, továbbá támogatják az adaptív fényérzékelő technológiát, amely elemzi a környezet fényerejét, és ahhoz igazítja a képbeállításokat, valamint a háttérvilágítást.

Az SL8000 200 Hz-es képfrissítési frekvenciát alkalmaz, míg az SL9000 esetében be kell érni 100 Hz-es értékkel. A dinamikus kontrasztarány vizsgálatánál azonban fordul a kocka, hiszen az utóbbi modellnél ez a paraméter 3 000 000:1, míg az előbbinél 150 000:1. Az SL9000 kimagasló fölénye természetesen a LED-es háttérvilágításnak köszönhető.

Az LG SL8000 már ebben a hónapban megjelenik Magyarországon, ám az SL9000-re októberig várni kell. Az új televíziók ajánlott fogyasztói áráról nem számolt be a gyártó.


LG MS450H médiacenter

A médiacenterek piacán a többfunkciós MS450H jelzésű készüléket veti be az LG. Az eszköz természetesen kompatibilis minden DLNA (Digital Living Network Alliance) eszközzel, ennek megfelelően vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatban lévő számítógépekhez, telefonokhoz valamint hordozható lejátszókhoz és hálózati tárolóegységekhez is képes csatlakozni.

A berendezés két darab digitális MPEG4 tunere lehetővé teszi, hogy a felhasználó az egyik digitális csatornát nézze, miközben a másikról éppen felvételt készít. Sőt a médiacenter két különböző csatorna egyidejű rögzítésére is képes, miközben a merevlemezén tárolt, előzőleg felvett műsorokat vagy fájlokat játssza le. Az MS450H 250 GB-os tárolókapacitással rendelkezik, ami igény esetén az USB interfészeken keresztül csatlakoztatott külső merevlemezekkel tovább bővíthető. A készülék emellett közvetlenül képes az internetre csatlakozni, így lehetővé teszi a hozzáférést a YouTube videókhoz vagy a Picasa Web Album fényképeihez.

A médiacenter az MKV, a DivX HD és az MPEG4 formátumú anyagok lejátszására képes, továbbá támogatja az MP3 illetve a WMA hangfájlokat, valamint a JPEG képfájlokat. A termék HDMI kimeneten keresztül csatlakoztatható a televízióhoz, a tárolt normál felbontású videókat pedig minden esetben 1080p-re konvertálja.


LG HLB54S Blu-ray Sound Bar

Az LG HLB54S Blu-ray Sound Bar érdekes koncepció, mely egy keskeny hangfalblokk és egy Blu-ray-lejátszó helytakarékos egyesítéséből született meg. A termék a legtöbb szempontból mellőzi a kábeleket, hiszen a rendszerhez csatlakozó mélynyomó dübörgése, és a BD Live 2.0 hálózati szolgáltatása vezeték nélküli kapcsolattal valósul meg.

A 430 wattos teljesítményű, 4.1 csatornás hangzásvilágú HLB54S a Dolby True HD, a DTS-HD és a DTS HD Master Audio Essential digitális hangszabványokkal kompatibilis, továbbá támogatja DLNA (Digital Living Network Alliance) eszközöket is. A termék a többi digitális perifériához a HDMI 1.3 szabványú konnektorok segítségével csatlakozhat, valamint rendelkezik iPod dokkolóval, optikai, koaxiális illetve 3,5 mm-es jack bemenettel.

Érdekesség még, hogy a HLB54S nemcsak az USB-s adattárolókon tárolt zene lejátszására képes, hanem a zenei CD-kből is tud MP3 állományokat készíteni, és azokat a csatlakoztatott tárolóra másolni.


LG HS200 LED projektor - Forrás: Engadget

A projektorok szegmensébe a HS200 nevű LED-es készülék fog nevezni, mely 2000:1 kontrasztarányának és a DLP lapkának köszönhetően meglehetősen jó képminőséget biztosít. A 800 grammos tömegű berendezés rendkívül gyorsan, mindössze 5 másodperc alatt melegedik fel üzemhőmérsékletre, aminek köszönhetően tulajdonképpen azonnal igénybe vehető a megjelenítő. A rendszer az USB portra csatlakoztatott külső adattárolókról képes a DivX kódolású fájlok lejátszására és JPEG formátumú képek megjelenítésére, sőt még az MP3 zenéket is kezeli.

A HDMI 1.3 interfésszel felszerelt HS200 lámpája 30 ezer órás élettartammal rendelkezik, így meglehetősen hosszú ideig használható lesz.

Az LG az MS450H médiacenterét, a HLB54S Blu-ray Sound Bar lejátszóját és a HS200 nevű projektorát októbertől szállítja magyar üzleteknek, az ajánlott fogyasztói árról azonban nem közölt információt a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés