Hirdetés

A harmadik negyedévben alulmúlta a várakozásokat a tabletpiac

Az IDC nyilvánosságra hozta a 2011-es év harmadik negyedévében mért tableteladásokat, melyből kiderül, hogy a piac 23,9%-kal múlja felül az előző negyedéves eredményeket, míg éves szinten 264,5%-os a növekedés. Az elemzők azonban azt várták, hogy 19,2 millió tablet fogy majd a vizsgált három hónap alatt, így a kimért 18,1 milliós eredményt némiképp csalódásként értékelik.

Nem meglepő, hogy a piacon továbbra is az Apple vezet. A vállalat 11,1 millió iPadet szállított le a vizsgált időszakban, ami az eladások tekintetében növekedésnek könyvelhető el az előző negyedévben mért 9,3 milliós értékhez képest, de az Apple részesedése mégis csökkent, mivel a konkurens gyártók összesítve nagyobb növekedést produkáltak. Ezzel együtt az almások a tabletpiac 61,5%-át uralják, ami óriási fölény. A második helyet tartja a Samsung 5,6%-os részesedéssel, míg a dobogó legfelső fokára a HP futott be a TouchPaddel. Az utóbbi vállalat kirándulása ezen a piacon viszonylag gyorsan lezajlott, ugyanis gyakorlatilag egy negyedév alatt értek el 5%-os részesedést, de már tudni lehet, hogy a HP nyílt forráskódúvá teszi a webOS-t, és a rendszer jövője egyelőre nagyon bizonytalan.

Az IDC némiképp átértékelte a tablet definícióját is, így mostantól a Barnes & Noble termékek közül a Nook Color nevű masinát is ide sorolják. A döntés a termék képességeit figyelembe véve érthető, de egyben árnyalja is a korábbi eredményeket, mivel az előző negyedévekben a Nook Color még e-könyv-olvasónak számított, így a piac növekedésében az eredmények enyhe kozmetikázása is közrejátszik. A közkedvelt Nook Colorral a Barnes & Noble természetesen kapásból a negyedik helyre kapaszkodott fel, és az így szerzett 4,5%-os részesedéssel, eltaszította az ASUS-t a dobogó közeléből.

Tom Mainelli szerint az ünnepi szezon alatt az Android erősödhet a legtöbbet, így a Google operációs rendszere 40,3%-os részesedést is szerezhet. Az IDC piackutatója ecsetelte, hogy ez főleg a Kindle Fire nevű masinának lesz köszönhető, de a Nook Tablet is kiveheti a részét s sikerből. Az Amazon és a Barnes & Noble megoldásainak előretörése egyébként az összes konkurens megoldást negatívan érinteni majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés