Hirdetés

IBM szuperszámítógép kisfogyasztású autók fejlesztésére

Az IBM ma jelentette be, hogy elkészítette a világ legerősebb gazdasági célra használt szuperszámítógépét, melyet az autók üzemanyag-felhasználásának csökkentésével kapcsolatos alapkutatásokra fognak használni. A bejelentésre azzal egy időben került sor, hogy az IBM első lett a világ leggyorsabb számítógépeinek független listáján, melyet ma tettek közzé a Supercomputing 2001 konferencián Heidelbergben.

A számítógépet, melynek elméleti csúcsteljesítménye 3,8 billió számítás másodpercenként, a National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC) fog használni Kaliforniában különféle kutatásokhoz, például a belső égésű motorok működésének a szimulálására. A kutatások hozzásegítenek olyan motorok kifejlesztéséhez, amelyek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és kevesebb szennyező anyagot bocsátanak ki. A kutatók szerint ezekkel a következő generációs motorokkal évente csak az Egyesült Államokban több mint 30 milliárd dollárral lehetne csökkenteni az energiafelhasználással kapcsolatos költségeket. Mindezek mellett kutatják a jövőbeli energiaforrásokat, magyarázatot kívánnak adni a globális éghajlatváltozásra, új anyagokat fejlesztenek ki, kutatják az univerzum természetét, valamint fizikai és kémiai alapkutatásokat végeznek.

A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium részét képező NERSC központot az amerikai Energiaügyi Minisztérium és Tudományos Hivatal támogatja.

A NERSC-bél üzembe állítandó IBM számítógép a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe, melyet csak az IBM ASCI White rendszere előz meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Hirdetés