Hirdetés

Skálázásra optimalizálja kvantumszámítógépét az IBM

Az Osprey kódnevű fejlesztés elhozza a Quantum System Two konstrukciót, ami nagy lépés lesz a cég életében.

Még a 2020-as esztendőben írtunk az IBM kvantumszámítógépekre vonatkozó útitervéről, amelyhez igencsak tartja magát a vállalat, hiszen egy évvel korábban mutatták be az Eagle kódnevű fejlesztést.


[+]

Most egy újabb fejlesztést jelentett be a cég, amely az Osprey kódnevet viseli, és az eredeti terveknek megfelelően hozza a 433 qubitet. A dizájn tervezésekor a célkitűzés komponensek méretének jelentős csökkentése volt, ezért is sikerült nagyobbat ugrani a teljesítményt tekintve, de a működtetéshez továbbra is kriogén hőmérsékletre és ellenőrzött körülményekre van szükség. Konkrétan -273°C-os környezetet kell kreálni, emellett a külső zajjal szemben is védeni kell a rendszert. Utóbbira úgy reagált az IBM, hogy többszintű vezetékezéssel növelték a rugalmasságot, illetve integrált zajszűréssel csökkentették a zajok káros hatásait, ezzel növelve a működési stabilitást.

Az Osprey esetében kiemelendő, hogy eredetileg a Quantum System One utolsó dizájnjának szánták, de végül ezzel kezdi meg a karrierjét a jövőre érkező Quantum System Two konstrukció is, amelynek a fő koncepciója a modularitás lesz, javítva a skálázhatóságot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés