Hirdetés

Bemutatta AI-ra kihegyezett lapkáját az IBM

A vállalat a koncepcióját AIU-nak, azaz Artificial Intelligence Unitnak hívja.

Az IBM már a Z Telum processzor prezentálásakor nagy hangsúlyt fektetett az AI gyorsítására, ugyanis a processzormagok mellett külön AI részegység dolgozott a lapkában. Ez konkrétan 128 darab, nyolcutas, 16 bites lebegőpontos operációkat támogató SIMD-motort köt össze egy mátrixtömbön belül, amit kiegészít még 32 darab, szintén nyolcutas, de 32 és 16 bites lebegőpontos operációkat egyaránt támogató SIMD-motor.


[+]

Maga a konfiguráció igen hatékonynak bizonyult, konkrétan annyira, hogy az IBM most erre építve megalkotta AIU-t, azaz Artificial Intelligence Unitot, ami PCI Express interfészbe helyezhető dedikált AI gyorsítóként fogható fel. A 23 milliárd tranzisztorból álló chip egy meg nem nevezett bérgyártó 5 nm-es node-ján készül. Valószínűleg a Samsungról van szó, mert a Z Telum processzort is a dél-koreai óriáscégnél gyártják, csak éppen 7 nm-es eljáráson. Ráadásul ismert tény, hogy a Samsung 5 nm-es technológiája a 7 nm-es half-node-ja, tehát meglehetősen könnyű lehetett az IBM-nek áttérni rá.

A fejlesztésről nagyon részletes adatokat azért nem közölt a cég, de annyit tudni, hogy az architektúra alapját Z Telum processzor, fentebb már felvázolt dedikált AI részegysége adja, csak éppen nem egy, hanem 34 darab van belőle fizikailag az új lapkában, noha a konkrét termék tekintetében az IBM kettőt letilt, amivel valószínűleg a kihozatalt próbálja növelni a vállalat.

Az Artificial Intelligence Unit tehát egy ASIC, azaz alkalmazásspecifikus áramkör, direkten a gépi tanuláshoz optimalizálva, legyen szó annak tréning vagy dedukció szakaszáról.

Bár konkrét teljesítményadatok nincsenek, kiindulva a Z Telum processzor AI részegységének nyers tempójából, a dedikált gyorsítóként működő Artificial Intelligence Unit nem valószínű, hogy felveszi majd a versenyt a leggyorsabb GPU-s AI dizájnokkal. Valószínűleg a teljesítmény/fogyasztás tekintetében is elmarad majd tőlük, egy területen viszont messze túlteljesíthet majd rajtuk, mégpedig a dedukció szempontjából a munkafolyamatra adott válasz késleltetésében. Ebben a GPU-s konstrukciók nagyon rosszul teljesítenek az architektúrák alapvető működéséből eredően, így ahol fontos a kvázi valós idejű válasz, ott mindenképpen előnyt élvezhet majd az IBM Artificial Intelligence Unit. Ezen túlmenően az ár is fontos tényező, amiről még nem tudni semmit, de kellően olcsón kínálva sok helyen felmerülhet a fejlesztés későbbi beszerzése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés