Hirdetés

Kémprogramot telepít a gépekre a HP legújabb frissítése?

Persze az is elképzelhető, hogy ismét csak túlizgulják a szituációt a felhasználók.

A Windows operációs rendszerrel szállított HP számítógépek november közepén kaptak egy nagyobb frissítést, ami elsőre jó hírnek számított, de kiderült, hogy egy eddig nem látott program is települt a felhasználók rendszereire, amiről aztán lassan elkezdtek terjedni a negatív hírek. A fórumokon az érintettek nem túl biztató információkat osztottak meg egymással, amire több média is rástartolt, így mára már kijelentő módban születnek azok a cikkek, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a HP kémprogramot telepít a számítógépeire.

A riadalmat egészek konkrétan a HP Touchpoint Analytics kliens váltotta ki, amiről annyi biztosan igaz, hogy egy ömlesztett frissítéssel a felhasználók megkérdezése nélkül települt az érintett gépekre. Ez létrehozott egy HP Touchpoint Analytics szervizfolyamatot is, ami a telepítés utáni újraindításkor elindul és folyamatosan fut. Ennek a folyamatnak a célja a háttérben futtatott telemetria, teljesítményre vonatkozó információinak összegyűjtése, illetve továbbítása a HP számára. Ez lehetett az a pont, ami a felhasználókat érzékenyen érintette, ugyanakkor a telemetriák ma már a programok szerves részei.

A szervizfolyamat törlés nélkül is egyszerűen letiltható
A szervizfolyamat törlés nélkül is egyszerűen letiltható [+]

A HP Touchpoint Analytics, úgy néz ki, hogy hardverhasználatra vonatkozó anonim adatokat ment le, vagyis nem tűnik kémprogramnak. Feltételezhetően bizonyos helyzetek elemzésére használja a vállalat, ugyanis ilyen formában az egyes termékek esetenkénti, de jellemzően ugyanolyan szituációban előforduló rossz teljesítménye jól láthatóvá válik, és ezt anélkül is meg tudja vizsgálni a cég, hogy a felhasználóknak be kellene jelenteni egy konkrét hibát. Ez nagyon hasonlít arra, amit a HP a Support Assistant szoftvere csinál már jó pár éve, és információink szerint ez nem véletlen, ugyanis a cég csupán áthelyezte a Support Assistant telemetriáját egy új programba. Ennek lényeges előnyei vannak, mivel így a felhasználók más szolgáltatások eltüntetése nélkül is letörölhetik az adatgyűjtést végző szoftvert, ha erre nincs szükségük. A HP Touchpoint Analytics kliens ugyanis rendkívül egyszerűen eltávolítható a Windows erre vonatozó modulján belül, és ezután nem is fognak futni a hozzá kapcsolódó folyamatok, miközben minden más HP szolgáltatás megmarad.

A helyzet tehát messze nem olyan tragikus, mint amilyennek sokan leírják. A HP Touchpoint Analytics kliens egyáltalán nem kémprogram, bár abban valóban van igazság, hogy a telepítéséről a HP megkérdezhette volna a felhasználókat, elvégre nem biztos, hogy mindenki örül neki. Ez független attól, hogy a célja jó, és az sem számít, hogy eddig is megtalálható volt a korábbi szoftvercsomagokban, csak éppen sokkal jobban elrejtve, így a felhasználók nem vették észre a működését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

  • Keylogger a HP notebookjain

    Ha nem is az összesre, de körülbelül 460 modellre sikerült egy hiba folytán feltelepíteni a kémprogramot.

Előzmények

Hirdetés