Hirdetés

Nagy előrelépés a HP új Chromebookja

A HP még az év elején mutatta be első Chromebookját, ami nem számított rossz próbálkozásnak, de a piac nem igazán igényli a 14 colos gépeket Chrome OS-sel. Természetesen van olyan réteg, amely a nagyobb kijelzőt előnyben részesíti, de ma már látható az eladásokból, hogy a Chromebookokhoz a 11 colos kijelző az ideális, legalábbis a vásárlók zöme ezt a méretkategóriát kedveli. Túl nagy meglepetést ez nem okoz, hiszen a Chromebook koncepciója főleg a netbookok által lerakott alapokat viszi tovább, így a hordozhatóság a fő fegyvere.

Az új HP Chromebook 11 láthatóan egy nagyon átgondolt koncepció lett. A vállalat kiértékelte a piac igényeit, így az új masina tervezésénél mindent ennek rendeltek alá. Ennek megfelelően kapunk egy nagyon könnyű, nagyon vékony, mozgó alkatrész nélküli és kifejezetten hordozhatóságra tervezett gépet a Chrome OS által nyújtott szolgáltatásokkal.


[+]

A 297 x 192 x 17,6 mm-es kiterjedésű 1,04 kg-os masina 11,6 colos, IPS panellel dolgozó kijelzőt használ, melynek felbontása 1366x768 pixel. A teljes méretű gombokkal operáló billentyűzet alatt egy Samsung Exynos 5 Dual (5250) SoC üzemel, amiben két darab ARM Cortex-A15-ös processzormag, illetve egy ARM Mali-T604-es IGP található. A rendszermemória 2 GB-os kapacitású, míg az adatokat 16 GB-os flashmemória tárolja, ami kevésnek tűnhet, de a Chromebookok koncepciójához ez illik, mivel a termékhez 100 GB-os Google Drive felhős tárhely jár, amit két évig ingyen igénybe lehet venni.

Természetesen a Chromebook 11 rendelkezik IEEE 802.11a/b/g/n-es kétsávos Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s modullal, illetve opcionálisan lehetőség lesz 3G és 4G/LTE támogatásra. Ezek mellett webkamera, két USB 2.0-s port és egy sztereó hangrendszer színesíti a terméket, ami 30 Wh-s akkumulátort kapott. Utóbbi hat órás üzemidőt is lehetővé tesz, ezt azonban aktív használat mellett, ami a Chromebookok között gyakorlatilag etalonnak számít. Ráadásul a gép passzív hűtéssel üzemel, ami egyedül a Samsung egy korábbi ARM-os Chromebookjára volt jellemző, és ez lenne igazából a potenciális vásárlók egyik legfőbb igénye. A strapabírásra sem lehet majd panasz, mivel a masina magnézium ötvözetű házba lesz bujtatva.

A HP Chromebook 11 már elérhető fekete és fehér alapszín mellett. Az ára 279 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés