Hirdetés

Hozza a kötelező újításokat a Fractal Design Define család R6 háza

Három év után érkezett az R5-ös modell utódja, amihez kívülről óvatosan nyúltak hozzá, de belül annál több az újítás.

2014-ben jelentette be a Fractal Design a Define R5 jelzésű modell érkezését, amihez 2015 tavaszán mi is tesztelhettünk. Ez a teszt végeredményben igen pozitív értékeléssel (ajánlott díjjal) zárult, és érezhették a Fractalnál is, hogy az R5-nél alaposan eltaláltak valamit, amit a utódnál kár lenne lerombolni, ezért csak óvatosan nyúltak a most bejelentett R6 külsejéhez, ami letisztultsága révén meglehetősen időtállónak bizonyul, éppen ezért komoly eltérést nem is nagyon fogunk találni első ránézésre.


[+]

Az újdonságot megvizsgálva viszont látható, hogy a méreteken kicsit módosítottak, igaz, milliméterekről beszélünk, tehát nincs látványos eltérés, de az olyan apróságokat már nem is lehet komolyabb vizsgálat nélkül kiszúrni, mint a megfordítható nyitásirányú előlapi ajtó. Leginkább a felső traktuson faragtak látványosan, itt a három részben eltávolítható, szellőző takarására szolgáló lemezt kihajították, helyette egy darabból készül ez a betét, ami egy az egyben lecserélhető az eddiginél egy fokkal szebb rácsos megoldásra – azaz a felhasználók választhatnak a csendes és a jobban szellőző kialakítás között.


[+]

Belül viszont teljesen más a helyzet, mint kívül. Noha az alsótápos elrendezés maradt, és továbbra sem váltak meg a két darab 5,25"-es meghajtórekesztől, ám ezekből már csak egy darab férhető hozzá az előlap kihajtása után. Ezen felül minden mást is átvariáltak, hogy sokkal letisztultabb legyen a belső dizájn. Ennek nyilván célja is van, ugyanis a plexiablakos oldallapot a Fractal is ejtette, helyét pedig átveszi a teljes panorámát kínáló edzett üveg, ami persze csak opcionális: ezúttal is választható a teli oldallap, zajcsillapító "matériával", ha a halk működés a lényeg.


[+]

Mivel a belátás lehetősége adott, ezért a belső elrendezését is ennek rendelték alá: a 2,5"/3,5" HDD-ket és SSD-ket tartó moduláris kereteket (amiből nyolc helyett most csak hat darab van) és a hozzájuk tartozó kábelezést is elrejtették a szem elől egy takarólemezzel, így ezek behelyezése az R6 esetében a ház átellenes oldaláról, a másik oldallap levételével oldható meg. A moduláris fiókok eltávolítását követően ez a takarópanel egyébként áthelyezhető az alaplappal nagyjából egy síkba, ez esetben a hátuljára összesen két darab adattároló rögzíthető, de ezzel több hely áll rendelkezésre a ház felső traktusában, ahová így egy nagyobb vízhűtéses radiátor is beszerelhető. A dedikált 2,5"-es adattárolók felfogatását szolgáló keretek továbbra is az alaplaptálca hátoldalára kerültek, de igény szerint a szintén újdonságnak számító tápegységet takaró fedél tetejére is áthelyezhetők. Még egy újítás fedezhető fel, ez pedig annak az opciónak a megléte, hogy egy tetszőleges PCIe kártyát (jellemzően VGA-t) függőleges helyzetben is be lehet szerelni a házba – az ehhez szükséges PCIe risert a Fractal külön árulja.


[+]

A különféle méretkorlátok egy csak ponton változtak, a processzorhűtő maximális magassága 180-ról 185 milliméterre nőtt, de a VGA 400, illetve a tápegység 300 milliméteres maximális hosszúsága változatlan – utóbbi akkor módosulhat, ha alsó ventilátort is használunk. Ha már ventilátorok, akkor meg kell említeni, hogy az oldalsó ventilátor opciótól megváltak, ellenben az előlapi légkavarók száma a korábbi kettőről háromra nőtt, a többi opció lényegében változatlan, van viszont egy beépített hatcsatornás vezérlő. A porszűrőket ezúttal sem hanyagolták el, alul és és előlap mögött és az open tetőkialakításnál felül is van cserélhető-mosható szűrő.

Az I/O panelen nem változtattak, bekapcsoló és reset gombok mellett egy pár 3,5 milliméteres jack, két USB 2.0-s és egy pár 3.0-s aljzat lakik, de ez is cserélhető, a külön megvásárolható D1 kittel USB 3.1 Type-C-vel bővül a sor.


[+]

A Fractal Design Define R6 a teli és edzett üveg oldallapos kiadásokon belül ezúttal is többféle színben lesz elérhető, akárcsak az R5-ös modell. A normál változat ára 130 euró, az üveges TG változatért pedig 150 eurót kérnek.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés