Hirdetés

Az üveg lehet a kulcs a 20 TB-os HDD-khez

Az alaptechnológia megvan, hiszen a 2,5 hüvelykes adattárolóknál már használnak üvegből készült tányérokat.

A HDD-k helyzete nem egyszerű, amikor az SSD-k a sebességükkel lekörözik őket, és igazából a kapacitást is csak nagyon nehézkesen tudják növelni a merevlemezgyártók. Márpedig utóbbi az az irány, amit meg kell célozni, mert az SSD-kkel szemben a sebesség tekintetében egy mechanikus megoldás bukásra van ítélve. Az egyetlen út tehát az több tárkapacitás biztosítása olcsóbban. Ez nyilván ma még realitás, de az SSD-k nagyon gyorsan fejlődnek, a V-NAND-dal ugyanis betaláltak a gyártók, vagyis ki kell találni, hogy a HDD-k miként fogják ostromolni a 20 TB-os határt a kapacitás szempontjából.

Azt tudni kell, hogy a HDD-khez használt technológia eléggé kiforrott, ennek is megvannak a határai, és látszik is, hogy az adatsűrűség tekintetében nagyon nehezen lépdelnek manapság előre. Persze a hélium segít, ahogy a több tányér használata is, de ilyen szempontból is limitáltak a lehetőségek. A menekülőutat azonban az üveg hozhatja, ugyanis egy HDD-ben a tányér nem csak alumíniumból készülhet. Ez olyannyira igaz, hogy a mobil merevlemezeknél már üvegtányérokat vonnak be mágneses réteggel, és így biztosítják az adatrögzítést. Az alaptechnológia tehát nem csak adott, hanem használatban is van, az egészet csak ki kell terjeszteni a 3,5 hüvelykes egységekre.


(forrás: Nikkei Business Publications) [+]

Az üvegnek egyébként számos előnye van az alumíniummal szemben. Többek között a felülete simább, így egységnyi területre több tányér építhető. Ráadásul kedvezőbben kezelhető velük a hőtágulás problémája, illetve az üvegtányérok könnyebbek lehetnek az alumíniumtányéroknál, vagyis a forgatásukhoz kevesebb energia kell.

A japán székhelyű Hoya már készített is mintákat, amelyek közül az egyik 10 darab 0,5 mm, míg a másik 9 darab 0,635 mm vékony üvegtányért használ. Ezek természetesen még nincsenek bevonva mágneses réteggel, így átlátszók. A Hoya szerint 0,381 mm-es vékonyság is elképzelhető, ami 10-12 tányért eredményezhet majd egy 3,5 hüvelykes HDD-ben, amivel könnyedén elérhető a 20 TB-os tárkapacitás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés