Hirdetés

Hivatalosan is megérkezett az UHS-III memóriakártya sebességosztály

Míg elődje triplázott, az UHS-III csak duplázza az elméleti maximum sebességet, de így talán már számíthatunk V60 vagy V90 jelölésű SD kártyákra is.

Alig pár napja mutatta be a Sony a világ jelenlegi leggyorsabb UHS-II SD kártyáját, az SD Association (SDA) a most lezajlott CP+ fotós szakkiállításon bejelentette az UHS-III szabványt, mely az elődhöz képest dupla sávszélességet kínál. Ez pedig nem kevesebb, mint 624 MB/s-os sebességet eredményez, legalábbis elméletben. Ahogy a hagyományos High Speed és az UHS-I esetében, úgy az UHS-II és UHS-III is azonos alapokat használ, tehát a csatolófelületben nem történt változtatás és a jövőben megjelenő ilyen eszközök is teljes visszafelé kompatibilitással rendelkeznek. Mivel a kétsoros csatlakozó teljesen megegyezik az UHS-II-vel, csak a feliratok alapján lesz megkülönböztethető, amit tovább bonyolíthat az U3 jelölés is, ami a 30 MB/s-os minimum írási tempóra utal egy kártya esetén.


[+]

Ambivalens módon azonban éppen a tavaly ilyenkor az SDA által bevezetett újabb teljesítményosztályozás egyértelműsítheti a dolgot. Mert bár a videós oldalról közelítő Video Speed Class mutat némi átfedést az alapnak tekinthető Speed Class és az újabb UHS Speed Class besorolásokkal, attól jóval magasabb, minimum fenntartható írási értékekre vonatkozik. Így tehát egy V60 vagy V90 jelölés esetén szinte biztosan UHS-III SD vagy micro SD kártyával van dolgunk.


(forrás: dc.watch.impress.co.jp) [+]

A gyors memóriakártyákból egyértelműen csak azok az SD kártyát használó csúcsvázak profitálhatnak, mint például az egyes Fujifilm modellek, az Olympus E-M1 Mark II vagy épp a Panasonic GH5. Eddig azonban egyetlen kártya sem kínált az U3-nál jobb értékeket, a megadott sebességek így leginkább csak sorozatfelvételnél játszanak valamelyest szerepet, míg ha a 30 MB/s, azaz 240 Mbps bitrátát átlépjük videózás során, az akadozást kockáztatjuk.

Azóta történt

Hirdetés